İran’dan nükleer enerjide bir adım daha

Enerji Günlüğü - İran, nükleer enerjide uranyum zenginleştirme tekniği olarak kullanılan gelişmiş santrifüj üretimi için kurulumuna başladığı tesisin...

Enerji Günlüğü - İran, nükleer enerjide uranyum zenginleştirme tekniği olarak kullanılan gelişmiş santrifüj üretimi için kurulumuna başladığı tesisin inşa çalışmalarını tamamladı. 

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Akbar Salehi, Ayetullahn Hamaney'in talimati ile kurulmaya başlanmış olan modern santrifüj üretim tesisinin tamamlandığını ve tam donanımlı hale getirildiğini açıkladı. Salehi Haziran ayında yaptığı açıklamada Natanz nükleer santrali içinde inşaa edilmekte olan tesisin 1 ay içinde tamamlanacağını ifade etmişti. 

GEMİLER İÇİN DE NÜKLEER REAKTÖR GELİŞTİRİLECEK

Salehi ayrıca, 2015'te yapılan nükleer anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceklerini, bununla birlikte gemiler için nükleer reaktörler geliştirmek için çalışacaklarını da belirtti.

Nükleer reaktörde kullanılacak uranyumun, yüzde 2 ila 3 oranında U235 atomu içerecek şekilde zenginleştirilmesi gerekiyor. Uranyum zenginleştirmede en sık gaz santrifüjleri sistemi kullanılıyor. Bu sistemde uranyum heksaflorid gazı (HF6) sesten hızlı dönen santrifüjlere dolduruluyor. Yoğun U238 izotopu, daha hafif olan U 235'ten ayrışıyor. Yoğun izotoplar, santrifüjün tabanına çökerken, merkeze yığılan hafif U235 parçacıkları da ayrı bir yere toplanıyor. Zenginleştirilmiş U235, ardından bir kaç defa daha farklı santrifüjlerde kimyasal işlemlerden geçiriliyor.