İran yeni petrol sözleşmelerinin peşinde

Enerji Günlüğü - İran, yeni petrol sözleşmelerini 3 ila 4 ay içinde imzalamayı bekliyor.İran petrol sözleşmesi önümüzdeki bir buçuk ay içinde...

Enerji Günlüğü - İran, yeni petrol sözleşmelerini 3 ila 4 ay içinde imzalamayı bekliyor.

İran petrol sözleşmesi önümüzdeki bir buçuk ay içinde sona ereceği için İran gözünü yeni sözleşmelere dikti. İran uluslararası petrol bakanı yardımcısı Amir Hossein Zamaninia yeni sözleşmelerin 3 - 4 ay içinde imzalanmasını beklediklerini açıkladı.

Zamaninia 10 Temmuz'da Tahran'da yaptığı bir konferansta petrol bakanlığının son iki yıldır 150 yabancı şirket ile bir araya geldiğini ve görüşmeleri sürdürdüğünü belirtti.

İran 2015 Kasım ayında yabancı yatırımcılar ile yaptığı sözleşmelere dayanarak petrol ve gaz alanları geliştirdi. Geliştirilen projeler, yapılan anlaşmalarla yabancı şirketler tarafından finanse edildi ve teknik gelişmelerden de yine yabancı şirketler sorumlu oldu.

YABANCI ŞİRKETELER PAY SAHİBİ OLACAK

Avrupa'nın önde gelen şirketlerinden Total ve Shell, İran'da geri alım sözleşmesine dayalı bir yatırım yapmayacaklarını bildirdi. Bu sebeple geliştirilen yeni sözleşmeler ile 65 yıldan beri ilk kez yabancı şirketler İran'daki petrol ve gaz çıkışında bir paya sahip olacaklar. Ayrıca yapılacak sözleşmeler, daha önceki geri alım sözleşmelerinin aksine 20-25 yıl boyunca geçerliliğini koruyacak.

YABANCI ŞİRKETLER MUHALİFLERCE HOŞ KARŞILANMADI

İran Yönetimi ülke içinde oldukça fazla eleştiriliyor. Muhalifler, ülkenin varlıklarında hisseye sahip yabancıların olmasına neden olan yeni modelin ulusun çıkarlarına aykırı olduğunu söylüyor.

İran çoğunlukla komşu ülkeleri olan Arap devletleri ile petrol ve gaz alanlarını paylaşıyor. Bu ortak alanlarda İran'ın gaz rezervlerinin yüzde 30'u ve petrol rezervlerinin yüzde 20'si bulunuyor.

Zamaninia ortak alanların ve petrol geri kazanım oranının artmasının öncelikli hedefleri olduğunu belirtti. İran'ın sahalarındaki kurtarma oranı ortalama yüzde 25 civarında. Bazı ülkelerde bu oranın yüzde 40-60 seviyelerine ulaştığı biliniyor. Bu alanda gelişim göstermek için teknolojik ilerleme ve işbirlikleri son derece önemli.

SÖZLEŞMELERDE YAŞANAN VAKİT KAYBI NAKİT KAYBINA DA NEDEN OLUYOR

İran'ın petrol kaynakları 500-600 milyar varil olarak tahmin ediliyor. Bu  petrolün en azından 158 milyar varili geri kazanılabilinir durumda. İran petrol sözleşme yeniden yapılanma komitesi başkanı Mehdi Hosseini, ülkenin yeni sözleşmeler yapmada gecikilen her ay için 4 milyar dolar zarara uğrayacağını söyledi. Dolaylı maliyetler de hesaba katılırsa bu zararın iki katına çıkabileceğine de vurgu yaptı.

Zamaninia İran'ın yabancı ortaklarla işbirliği yapmasının mecburi olduğundan bahsetti. Yapılacak yeni sözleşmelerle işbirliği yapılacak yabancı şirketlerin İranlı şirketlere deneyimlerini aktarması ve bu sayede özellikle geri kazanım konusundaki çalışmaların ilerletilmesi hedefleniyor.