Enerji Günlüğü - Irak'ın elektrik ihtiyacının yüzde 10'u, Irak'ın Basra Bölgesi'nin elektriğinin ise yüzde yüzde 40'ı Karadeniz Holding’in enerji gemileri ile karşılanacak.
Yüzer santraller kurarak çeşitli ülkelerin elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunan Karadeniz Holding, Irak Elektrik Bakanlığı ile olan elektrik üretim sözleşmesinin kapasitesini arttırarak yeniledi. Mevcut kapasiteyi 410 MW’a çıkaran yeni sözleşme ile Basra’nın yüzde 40, Irak’ın ise yüzde 10 kurulu gücüne denk gelen elektrik, Karadeniz Enerji Gemileri tarafından karşılanacak.
Karadeniz Holding,2010’dan bu yana Karpowership markası ve enerji gemisi filosu ile Irak’ta elektrik üretiyor. Şirket Irak'ta, Karadeniz Powership Rauf Bey, Karadeniz Powership Kaya Bey, Karadeniz Powership Doğan Bey ve Karadeniz Powership İrem Sultan vasıtası ile hizmet sunuyor.
Powership’ler ürettikleri elektriği doğrudan ülkenin enerji ağına veriyor. Böylece konutlarda ve sanayide artan elektrik ihtiyacı karşılanarak, enerji talebine ekonomik ve hızlı bir çözüm sunuluyor. Karadeniz Holding'in 2010 yılında iki enerji gemisi ile başlattığı proje, ekonomik ve sürekli elektrik üretiminin getirdiği kapasite arttırımlarıyla 2011 yılında üç Powership ve 2015 yılında dört Powership ile devam etti.
410 MW'LİK KURULU GÜÇ
Karadeniz Enerji Grubu Ticari Operasyonlar Direktörü Yasin Suudi, Irak'ın Powership’ler için en önemli ve istikrarlı pazarlardan birisi olduğunu belirtti. 250MW ile başlayan Irak ile anlaşmalarının bugün itibariyle 410 MW’a yükseldiğini kaydeden Suudi şöyle devam etti:
"Dünya enerji piyasasında önemli bir boşluğu dolduran Powership’lerimiz (enerji gemilerimiz), tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlandı ve Tuzla’daki tersanelerde üretiliyor.Bir dünya markası haline gelen bu projeyi dünyanın dört bir yanınataşımanın gururunu yaşıyoruz.Hedefimiz dünyada artan enerji ihtiyacının daha büyük bir kısmını karşılamak."
HIZLI ENERJİ ÇÖZÜMÜ
Karadeniz Holding , Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinin giderek artan elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere yenilikçi bir yaklaşımla “Enerji Gemisi – Powership” projesi’ni geliştirdi. Powership’ler, acil elektrik ihtiyacı duyan ülkelere hızlı çözümleriyle katkı sağlıyor.
Hem sıvı yakıtlarla hem de doğalgaz ile elektrik üretebilen çift yakıt teknolojili enerji gemileri, ülkelerin elektrik şebekesine yüksek gerilim seviyesinden bağlanarak, sadece bulundukları noktaya ya da şehre değil, gittikleri ülkenin her köşesindeki elektrik ihtiyacının giderilmesine katkı sağlıyor. Powership’ler, kullanılan son teknoloji ve özel tasarımları sayesinde enerji verimliliği konusunda da hassas ve çevre dostu bir alt yapı ile inşa ediliyor.
Karadeniz Holding'in yüzer santralleri, Ortadoğu ve Afrika’daki gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra Güney Kore’den Japonya’ya, Şili’den ABD’ye, İngiltere’den Malta’ya kadar bir çok gelişmiş ekonomi de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde talep buluyor. Karadeniz Powership projesi ile Türkiye’de inşası yapılacak Powership’lerin sayısının giderek artması bekleniyor.
Karadeniz Holding, 1948 yılından bu yana enerji başta olmak üzere finans, gayrimenkul ve turizm sektörlerindefaaliyet gösteriyor. Holding'in 10 ülkede yer alan şirket ve iştiraklerinde 1300 (Bin üç yüz) kişi istihdam ediliyor. Karadeniz Holding, dünya enerji sektörünün lider oyuncuları arasında yer almayı hedefliyor.