Enerji Günlüğü - Şehir sakinleri ve şirketlerin akıllı şehir girişimlerinden beklentisinin yaşama ve çalışma ortamlarını doğayla daha dost ve temiz hale getirmesi olduğu kaydedildi.
Bulut bilişim sektörü şirketi Nutanix sponsorluğunda The Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan “Şehir zekasına hız kazandırma: Yarının insanları, şirketleri ve şehirleri” başlıklı rapor, dünyanın en büyük şehirlerinde vatandaşların ve şirketlerin akıllı şehir projelerinden neler beklediğini ortaya koydu. 19 büyük şehirde 7 bin 700 kişiyle yapılan araştırmaya göre, şehir sakinleri ve şirketler akıllı girişimlerin yaşama ve çalışma ortamlarını doğayla daha dost ve temiz hale getirmesini bekliyor. Kent sakinlerinin bireysel talepleri arasında yer alan yenilenebilir enerji seçenekleri, daha temiz hava ve su, daha verimli atık yönetimi ve akıllı enerji tarifeleri gibi taleplerin tümü vatandaşlar ve çalışanlar için daha yaşanabilir ortamlar sunulmasını hedefliyor.
KAMU HİZMETLERİNDE VERİMLİLİK VE GÜVENİRLİLİK ARTIŞI BEKLENİYOR
Verilen yanıtlar şehirden şehre farklılık gösterse de genel olarak şehir sakinlerinin akıllı şehir girişimlerinden beklentisinin kamu hizmetlerini daha uygun maliyetli hale getirmesi olduğu ortaya çıktı. Şirketlerin ise kamu hizmetlerinde verimliliğin ve güvenilirliğin artmasını beklediği görüldü.
VATANDAŞLAR ÖNEMLİ TEKNOLOJİLERİ SIRALADI
Yaşadıkları yerlerdeki akıllı şehir girişimleri için en büyük önemi taşıyan teknolojilerin sıralanması istendiğinde, katılımcıların büyük bir çoğunluğu 5G, yapay zeka ve nesnelerin internetini seçti. Aynı sonuçlar şirketler için de geçerli oldu. Bu kategoride ayrıca veri analitiği ve bulut bilişim teknolojilerinin de önemli olduğu vurgulandı.