Enerji Günlüğü - İngiltere, hidrolik çatlatma yöntemi ile kayalar arasında kalan gazın çıkarılması olan kayaç gazı (şeyl) sondajını yasakladı.
Birleşik Krallık hükümeti, hidrolik çatlatma yöntemi ile doğalgaz üretimini ülke toprakları içinde yasakladı. Yasak derhal yürürlüğe girdi. Hükümet ayrıca kayaç gazı şirketlerini de gelecekteki kayaç gazı (hidrolik kırılma) projelerini desteklemeyeceği konusunda uyardı.
Hükümetin aldığı bu karar fosil yakıt endüstrisindeki yeni büyüme sahalarından biri olarak kabul edilen kayaç gazına yatırım yapmayı umut eden şirketlere ezici bir darbe olurken, çevreciler ve toplum aktivistleri için bir zafer niteliğinde.
İngiltere’nin tek aktif kayaç gazı sondaj bölgesi olan Lancashire’daki Preston New Road’daki çalışmalar, hükümetin deprem sınırlarını ihlal eden çok sayıda toprak titremesinin tetiklenmesinden sonra bu yaz derhal durdurulmuştu.
Yatay sondaj yöntemiyle gerçekleştirilen sondajlarda, yatay bağlantı boyunca 30-40 yerde delik açıp çok yüksek basınçta su vererek (her kuyu için yaklaşık 3 bin ton ile 20 bin ton arasında su gerekiyor) çatlaklar oluşturuluyor. Basınçlanan tonlarca suyun etkili olabilmesi için hala tam olarak kamuoyu ile paylaşılmayan bir dizi kimyasal madde suya karıştırılıyor. Bu kimyasal bileşimlerin hem sınırlı su kaynaklarını kirlettiği, hem de toprağa karışarak bölgenin ekosistemini bozduğu kaydediliyor. Kayaç gazı sondajlarının yapıldığı bölgelerde depremlerin tetiklendiği de bir diğer bulgular arasında. Ayrıca çevreciler, şeyl kayalarının parçalanması aşamasında atmosfere sızan metan gazına dikkat çekiyorlar. Çünkü metan gazı sera gazı olarak karbondioksitten 25 kat daha etkili.
Fransa ve Avustralya gibi ülkelerde kayaç gazı sondajı yasak. Türkiye ise kayaç gazı sondajlarına hız vermiş durumda. Türkiye Trakya ve Diyarbakır’da kayaç gazı sondaj çalışmaları yürütüyor.