İngiltere karbon pazarını açtı

2020 yılı sonunda AB’den ayrılarak AB karbon pazarından çıkan İngiltere, kendi karbon salım izinleri pazarını işleme açtı.

Enerji Günlüğü - 2020 yılı sonunda AB’den ayrılarak AB karbon pazarından çıkan İngiltere, kendi karbon salım izinleri pazarını işleme açtı.

2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefleyen Birleşik Krallık, Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra kendi Emisyon Ticaret Sistemi’ni (ETS) 19 Mayıs 2021 Çarşamba günü işleme açtı. 

İngiltere'nin Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) Avrupa Birliği pazarı ile bir bağlantısı olmayacak. Bu nedenle İngiltere'de karbon fiyatlarının AB'ye göre daha oynak bir seyir izlemesine yol açabileceği belirtiliyor. Nitekim ülkede karbon fiyatları ton başına 50 poundun (70,77 dolar) üzerine çıkarak AB'den daha yüksek gerçekleşti.

ETS NEDİR?

ETS, kapsadığı tesislerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarına (SGE) bir limit belirler. Belirlenen bu üst sınır, emisyonları doğrudan kısıtladığı için politika belirleyicilere belli bir süre içinde gerçekleşecek emisyonların miktarına ilişkin bir kesinlik sunar. Bu limit, emisyon azaltma hedefi doğrultusunda zamanla dereceli olarak daha da düşürülür.

ETS kapsamındaki tesisler, karbon kredilerini salınıma sebep oldukları toplam SGE'yi karşılamak amacı ile kullanmak zorundadır. Bu krediler, ücretsiz veya bir açık arttırma süreci ile tahsis edilir. Karbon kredileri aynı zamanda üçüncü taraflar arasındaki ticaret ile de elde edilebilir ve bu işlem kredilerin piyasa fiyatını belirler.

ETS kapsamındaki SGE ile bağlantılı bir maliyet söz konusu olduğu için, tesislerin emisyonlarını azaltmak adına bir teşvik ortaya çıkar. Emisyon ticaretinin temelindeki ekonomik teori; -komut ve kontrol ile emisyon azaltımı politikalarının aksine- azaltım sağlamaya yönelik yatırımlara karşılık ticaret yapma seçeneğini sunması ve bu sayede emisyon azaltımı için en düşük maliyetli seçeneklerin piyasa tarafından bulunmasıdır.