IMF’den hükümetlere virüse karşı en uygun harcama planı

Uluslararası Para Fonu (IMF), koronavirüs salgınından etkilenen ülkeler için 50 milyar dolar acil durum finansmanı ayırdı ve hükümetlerin alacakları en etkili finansal destek önlemleri için bir plan sundu.

Enerji Günlüğü - Uluslararası Para Fonu (IMF), koronavirüs salgınından etkilenen ülkeler için 50 milyar dolar acil durum finansmanı ayırdı ve hükümetlerin alacakları en etkili finansal destek önlemleri için bir plan sundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), virüsden muzdarip ülkelere yardım etmek için hızlı ödemeli acil durum finansmanında 50 milyar dolar ayırdı. IMF, hükümetlerin asli görevinin son koronavirüs salgını gibi olağanüstü durumlarda vatandaşlarının iyi olmasını sağlamak olduğunu belirterek, insanları ve şirketleri küresel sağlık krizinin ekonomik etkilerinden koruyacak bir plan açıkladı. Buna göre, hükümetlerin alacakları en etkili finansal destek önlemleri şöyle:

Virüsü önlemek, tespit etmek, kontrol etmek, tedavi etmenin yanında etkilenen işletmeler ve karantinaya alınması gereken kişilere temel hizmetler sağlamak için para harcamak.

Virüs salgınından en çok etkilenen kişi ve firmalara, acil durum hafifleyene kadar zamanında, hedefe yönelik ve geçici nakit akışı sağlamak. 

İş sürekliliği planı oluşturmak. İster maliye bakanlığı, ister vergi veya gümrük idaresi olsun, yaygın bulaş durumunda vatandaşlara, vergi mükelleflerine ve ithalatçılara elektronik yollarla mümkün olduğunca hizmet vermek.

IMF BAŞKANI YEŞİL EKONOMİ ŞARTI KOŞTU

Koronavirüs kriziyle mücadele ederken, iklim değişikliğiyle ilgili yürütülmekte olan mücadeleyi duraklatmanın yanlış olacağını vurgulayan IMF Başkanı Kristalina Georgieva daha önce yaptığı açıklamada, “Muazzam ve devasa bir mali teşvik paketini ihtiyaç halindeki ekonomiler için tahsis etmek üzereyiz. Ve bu kaynak kullanımını her iki krizi de aynı anda ele alacak şekilde yapabiliriz. Eğer dünyamız koronavirüs krizinden daha dayanıklı çıkacaksa, gücümüz kapsamında daha yeşil bir ekonomik toparlanma ve iyileşme için mümkün olan her şeyi yapmalıyız” ifadesini kullanmıştı.

Koronavirüs pandemisinin ekonomilerde yarattığı acil finansman ihtiyacı karşısında şimdiye kadar 100’ün üzerinde ülke Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurmuş durumda. IMF’nin bu kapsamda 1 trilyon dolarlık bir kredi kaynağını başvuru halindeki ekonomilere kullandırması bekleniyor.