Ilısu HES’te elektrik üretimi başladı

Toplam 1200 MW’lik kurulu güce sahip Ilısu Barajı’ndaki ilk hidroelektrik türbini bugün (19 Mayıs 2020) elektrik üretimine başladı.

Enerji Günlüğü - Toplam 1200 MW’lik kurulu güce sahip Ilısu Barajı’ndaki ilk hidroelektrik türbini bugün (19 Mayıs 2020)  elektrik üretimine başladı. 

Toplam 18 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali’nde elektrik üretimi için start verildi. Her biri 200 MW’lik 6 türbinden oluşan toplam 1200 MW’lik santralin ilk türbininin üretime geçiş töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Töreni’ne video konferansla katılan Erdoğan, eserin projesinden inşasına tüm safhalarında emeği geçenlere teşekkür etti.

Erdoğan, yapımına başlanan 2008’den bu yana kredisinden inşasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaşılan barajın kararlılık sayesinde Türkiye’ye kazandırıldığını dile getirerek, şöyle devam etti: 

“Terör örgütlerinden yurt dışındaki finans kuruluşlarına kadar yıllarca bu barajın yapımına engel olmak isteyen herkesin, bugün karşımızdaki eserin ihtişamı karşısında ezildiğine inanıyorum. Türkiye için Güneydoğu Anadolu Bölgemiz için ve bilhassa bu tesisten doğrudan faydalanacak şehirlerimiz için bugün, bayram günüdür. Ilısu Barajı’ndan esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgarı inanıyorum ki asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir.” 

HER AY BİR TÜRBİN DEVREYE ALINACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllık toplam 4,1 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek santralin ilk etapta 200 megavat gücündeki birinci ünitesinin hizmete alındığını belirterek, “Her ay bir türbini hizmete vermek suretiyle yıl sonuna kadar Ilısu’yu tam kapasite faaliyete geçireceğiz. Ilısu’nun maliyeti, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması, inşaatı ve diğer harcamalarıyla birlikte toplamda 18 milyar lirayı buldu” dedi. 

EKONOMİYE 2.8 MİLYARLIK KATKI

Ilısu HES’in inşası sırasında Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihi ve kültürel varlıkların özenle korunduğunu ifade eden Erdoğan “Sadece bu tür çalışmalar için 200 milyon liralık bir kaynak kullanılmıştır. Bu tesisin ekonomimize yıllık katkısının ise 2,8 milyar lira olmasını bekliyoruz. Temelde yüksekliği 135 metre, toplam su depolama hacmi 10,6 milyar metreküp olan Dicle Nehri'ne taktığımız bu nadide gerdanlık, GAP'ın da en önemli unsurlarından biridir” ifadelerini kullandı. 

Ilısu HES, 1.200 megavatlık toplam kurulu gücüyle Türkiye'nin en büyük 4’üncü ve dolgu hacmi bakımından da 2’nci barajı. Beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde ise Ilısu, dünyada bir numara. Ilısu’da biriken sular yakında inşa edilecek Cizre Barajı’na bırakılarak orada da elektrik üretimine imkan verecek.