Enerji Günlüğü - 21. yüzyılın sonunda iklim afetlerinden kaynaklanan ölümlerin yüzde 99’unun sıcak havadan kaynaklanacağı açıklandı.
Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) çatısı altında buluşan STK’lar ve kurumlar ‘Türkiye’de Sıcak Hava Dalgaları’ çalışmasıyla son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklara dikkat çekti. Sağlık ve Çevre Birliği HEAL, Halk Sağlığı ve Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından yayınlanan ‘Türkiye’de Sıcak Hava Dalgaları’ çalışmasına göre, 21. yüzyılın sonunda iklim afetlerinden kaynaklanan ölümlerin yüzde 99’u sıcak havadan kaynaklanacak.
TÜRKİYE 1970’LERDEN BU YANA ISINIYOR
Türkiye de sanayileşmenin yoğunlaşmaya başladığı tarihlerden bu yana ısınıyor. 2020 yılı son 40 yılın üçüncü en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. 2020 yılı için ölçülen 14,5 ℃ olan yıllık ortalama sıcaklık, 1981-2010 normalinin 1,4 ℃ üzerinde. Önümüzdeki 10 yılda özellikle büyük şehirlerde 3-4℃lik bir artış görmemiz söz konusu.
Çalışmada ‘kentsel ısı adası’ olarak tanımlanan ve şehirlerin sıcaklığının çevrelerindeki kırsal ve doğal alanlara kıyasla daha yüksek olması durumuna dikkat çekiliyor. Türkiye’de kentsel ısı adası sorunu özellikle İstanbul, Bursa, Trabzon gibi büyük şehirlerinde öne çıkıyor.
KARAR VERİCİLERE ÇAĞRI!
Çalışmanın katılımcıları yerel yönetimlere ve merkezi yönetime çağrıda bulunarak sıcak hava dalgalarının etkisinin aza indirilmesi için şu önerileri getirdi:
- Kapsamlı ve erken uyarı sistemleri
- Kamuya açık tıbbi tavsiye ve uyarı
- Sıcak dalgasını temel alan sağlık eylem planı
- Konut, yeşil alan ve şehir planlamasında iyileştirmeler
- İç mekan ısı maruziyetinin şehir planlama ve mimarlık ölçeğinde ele alınması
- Hassas gruplar için sağlık planlaması
- Sağlık ve sosyal sistemlerin altyapısının iyileştirilmesi