İklim krizi her geçtiğimiz sene daha da derinleşiyor

İki milyardan fazla insan güvenli içme suyundan yoksunken, 2030 yılına gelindiğinde öngörülen mevcut su ile su talebi arasında yüzde 40’lık bir uçurum olması bekleniyor.

Enerji Günlüğü - UN Global Compact Türkiye, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde şirketleri çevre alanında somut adımlar atmaya çağırdı.  

2023 yılında yayımlanan BM Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’na göre  İklim Eyleminde (SKA 13)  bir önceki yıla göre gerileme oldu. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2023 raporu da bu durumu doğrular nitelikte. Rapora göre şimdiye kadar alınan aksiyonlar ve aksiyonların alınma hızı ile yaygınlığı, iklim değişikliğiyle mücadele etmemiz ve mevcut durumu geri çevirmemiz için yeterli değil. Küresel ısı artışını en fazla 1,5°C ile sınırlandırmak için seragazı salımlarının bugünden 2030 yılına kadar yarıya düşürülmesi gerekiyor.

SU KRİZİ DERİNLEŞECEK

Küresel su krizi, 21. yüzyılın çözümü en acil olan sürdürülebilirlik sorunları arasında yer alıyor. İki milyardan fazla insan güvenli içme suyundan yoksunken, 2030 yılına gelindiğinde öngörülen mevcut su ile su talebi arasında yüzde 40’lık bir uçurum olması bekleniyor. 

ŞİRKETLER ÇABALARINI HIZLANDIRMALI

UN Global Compact ve Accenture işbirliğinde yayımlanan “Özel Sektör Gözüyle SKA Durumu Değerlendirmesi Raporu”’na göre büyüme sürdürülemez maliyetlerle elde edildi.  İş dünyasının uygulamalarının olumsuz etkileri iklim, atık, su ve doğada görüldü. 

İş dünyası sahip olduğu kaynaklar, değer zincirleri, inovasyon yapma ve inovasyonu ölçeklendirme kapasitesi ile çevrenin korunması için önemli bir aktör. Bu doğrultuda UN Global Compact, şirketlerin SKA’lara somut katkılarını hızlandırmayı hedefleyen Forward Faster (Daha Hızlı, Daha İleri) Girişimi’ni geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftasında duyurdu.  17 SKA’nın tamamında ilerlemeyi hızlandırma gücüne sahip olan ve şirketlerin 2030 yılına kadar kolektif olarak en büyük ve en hızlı etkiyi yaratabileceği şu 5 alan seçildi: iklim eylemi, toplumsal cinsiyet eşitliği, geçim ücreti, SKA finansmanı ve yatırımları ve su dirençliliği. UN Global Compact bu alanlarda şirketleri somut taahhüt vermeye davet ediyor.