Enerji Günlüğü - Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için, Çin hariç yükselen piyasa ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu yatırımlar için 2030 yılına kadar yılda 1 trilyon dolar dış finansmanın harekete geçirilmesi gerektiği tahmin ediliyor.
İklim Finansmanı Bağımsız Üst Düzey Uzman Grubu tarafından bugün yayınlanan yeni bir rapora göre, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen COP29 Birleşmiş Milletler iklim değişikliği zirvesinde iklim finansmanına ilişkin müzakereler, Çin dışındaki yükselen piyasa ve gelişmekte olan ülkelerin (EMDCs) Paris Anlaşması'nı yerine getirmek için ihtiyaç duydukları yatırımlar için 2030 yılına kadar tüm kaynaklardan yılda 1 trilyon dolar, 2035 yılına kadar ise yaklaşık 1,3 trilyon dolar dış finansmanı harekete geçirmeye odaklanmalı.
KÜRESEL YATIRIM İHTİYACI 7 TRİLYON DOLARA YAKIN
Rapor, iklim eylemi için öngörülen küresel yatırım ihtiyacının 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 6,3-6,7 trilyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Bunun 2,7-2,8 trilyon doları gelişmiş ekonomilerde, 1,3-1,4 trilyon doları Çin'de ve 2,3-2,5 trilyon doları Çin dışındaki gelişmekte olan ülkelerde. Bu son ülkeler, bugünden 2030'a kadar ortalama artan yatırım ihtiyaçlarının neredeyse %45'ini karşılayacak, ancak özellikle Sahra Altı Afrika olmak üzere geride kalıyorlar.
2025 YILI İÇİN YATIRIM MİKTARLARI
2035 yılı için, iklim eylemi için küresel yatırım gereksinimlerinin yılda yaklaşık 7-8,1 trilyon dolar olacağını, gelişmiş ekonomilerin 2,6-3,1 trilyon dolara, Çin'in 1,3-1,5 trilyon dolara ve Çin dışındaki gelişmekte olan ülkelerim 3,1-3,5 trilyon dolara ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor.
DIŞ FİNANSMANDA FARKLI KAYNAKLARIN BİLEŞİMİ ÖNEMLİ
Rapora göre farklı yatırım türleri farklı finansman kaynaklarına ihtiyaç duyuyor ve bu nedenle 2030 yılına kadar dış finansmanda yılda 1 trilyon doların farklı kaynaklarının bileşimi büyük önem taşıyor. Aynı şekilde sermaye maliyeti de önemli. Örneğin, yenilenebilir enerji üretimi için altyapı yatırımlarının ana kaynağı özel finansman olacaktır. Dolayısıyla, Çin dışındaki EMDC'ler için 1 trilyon dolarlık dış finansman, gelişmiş ülkelerin 2010 yılında COP16'da gelişmekte olan ülkeler için 2020 yılına kadar yılda 100 milyar dolar seferber etme taahhüdünden çok daha geniş kapsamlıdır.
FİNANSMAN İÇİN ÖNERİLER
Raporda 1-1,3 trilyon dolar hedefine ulaşmaya yardımcı olacak başlıca öneriler sunuluyor:
- 2009 yılında verilen ve 2015 yılında yeniden teyit edilen yıllık 100 milyar dolarlık iklim finansmanı taahhüdünün üç katına çıkarılması
- Çok taraflı kalkınma bankalarından (MDB'ler) sağlanan finansmanın artırılması
- Boşluğu doldurmaya yardımcı olmak için özel sektör yatırımlarında çarpıcı bir artış
- “Gelişmekte olan ülkeler arasındaki işbirliğini (Güney-Güney işbirliği) geliştirmek için” mali destek sağlayabilecek kilit gelişmekte olan ülkelerin dahil edilmesi.