“İklim için Kentler” Kampanyası başladı

İklim değişikliğine karşı ulusal boyutta atılacak somut adımların yanı sıra yerel yönetimleri de sorumluluk almaya çağıran “İklim için Kentler” kampanyası bugün başladı. 

Enerji Günlüğü - İklim değişikliğine karşı ulusal boyutta atılacak somut adımların yanı sıra yerel yönetimleri de sorumluluk almaya çağıran “İklim için Kentler” kampanyası bugün başladı. 

Türkiye’de iklim değişikliğiyle mücadelede yerel yönetimleri harekete geçmeye davet eden 350 Türkiye tarafından yürütülen İklim için Kentler kampanyası bugün başladı. Kampanya, yerel yönetimlerin şu an içinde bulunduğu altı aylık stratejik planlama döneminde iklim değişikliğine karşı somut taahhütler vermesini ve iklim eylem planlarını oluşturmasını amaçlıyor. 

KENTLERDE YENİLENEBİLİR ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ BAŞLAMALI

Kampanya kapsamında yerel yönetimlere yol göstermesi amacıyla hazırlanan rehbere göre, küresel ölçekte kentler doğal kaynak tüketiminin %75’inden, birincil enerji kullanımının %60 ila %75’inden ve karbondioksit salımlarının %70’inden sorumlu durumda. Küresel ısınmayı ortalama 1,5 °C sınırında tutabilmek için, 2050 yılına kadar kentlerde binalardan kaynaklı sera gazı salımlarının bugünkü seviyesinin %80 - %90 altına çekilmesi, toplam elektrik üretiminin en az %75 - %80’inin yenilenebilir enerji yoluyla elde edilmesi ve ulaşımda enerji kullanımının en az %30 azaltılması gerekiyor. AB’de bulunan 885 kentin ⅔’ü de bu yönde adım atmak için salım azaltım ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı uyum çalışmalarında bulunuyor. Küresel ölçekte ise 9400 kent, 20 bin civarında iklim dostu projeyi hayata geçirmekte. 

TÜRKİYE’DE SADECE 7 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN İKLİ EYLEM PLANI VAR

Rehber aynı zamanda, hem dünyadan hem Türkiye’den örneklerle iklim değişikliğiyle mücadelede belediyelerin iklim eylem planının adım adım nasıl katılımcı bir şekilde hazırlanabileceğini anlatıyor. Dünyada iklim değişikliğiyle mücadele için çalışan 9400 kent, 20 bin civarında projeyi hayata geçiriyor. Türkiye’de henüz iklim eylem planını hazır 7 büyükşehir belediyesi var. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2022’ye kadar tüm büyükşehir belediyelerinin iklim eylem planlarını oluşturacaklarını öngörüyor.