İklim değişikliğinin yasal mücadelelerdeki rolü arttı

Bilimsel kanıtlarla petrol, kömür ve doğal gaz şirketlerinin, sebep oldukları emisyonlar sonucu oluşan iklim değişikliğinin zararlı etkilerinden yasal açıdan sorumlu tutulabilecekleri kaydedildi.

Enerji Günlüğü - Bilimsel kanıtlarla petrol, kömür ve doğal gaz şirketlerinin, sebep oldukları emisyonlar sonucu oluşan iklim değişikliğinin zararlı etkilerinden yasal açıdan sorumlu tutulabilecekleri kaydedildi.

Araştırmacılar, iklim değişikliğinin yasal mücadelelerdeki rolünün arttığını belirtiyor. Nature Climate Change isimli bilimsel dergide yayınlanan ‘İklim davalarındaki delil boşluğunu doldurmak’ isimli makale, iklim davalarının başarıya ulaşmasının önündeki mevcut engellerin, güncel bilimsel kanıtların kullanılmasıyla aşılabileceğini ortaya koyuyor. İklim değişikliğinin sorumluluğunu ortaya koyan bilimsel analizleri emisyon verileriyle birleştiren davacılar, artık fosil yakıt şirketlerinin iklim değişikliğinin sebep olduğu kayıplardaki sorumluluklarını nicel olarak hesaplayabilme potansiyeline sahip. Örneğin, 2017’de gerçekleştirilen bir araştırma, ExxonMobil, Chevron, Shell ve Saudi Aramco’nun da aralarında olduğu şirketlerin faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonların, ısı artışı ve deniz seviyesindeki yükselmedeki oranını hesaplıyor.

KANITLAR GÜNCEL BİLİMSEL BULGULARIN GERİSİNDE KALIYOR

14 ülkede açılan 73 davayı değerlendiren makale, Davacılar tarafından sunulan kanıtların, iklim bilimindeki güncel bilimsel bulguların gerisinde kaldığını ortaya koyuyor. Bu durum, Davacıların maruz kaldığı etkilere sera gazı emisyonlarının neden olduğu iddialarına engel oluşturuyor. Davaların çoğu, önemli bir kanıt olan, davacıları olumsuz etkileyen iklimle ilişkili olaylardan iklim değişikliğinin ne ölçüde sorumlu olduğunu ortaya koymuyor. 

DAVALARDA BİLİMSEL KANIT SUNULMUYOR

Az sayıda davada, davacıların gördüğü zararlar, davalıların emisyonlarıyla ilişkilendiren nicel kanıtlarla destekleniyor. Vakaların %73'ü hakemli bilimsel makalelerde yayınlanmış kanıtlara atıfta bulunmuyor. Davaların 26'sında ise aşırı hava olaylarının iklim değişikliği nedeniyle meydana geldiği iddia edilirken herhangi bir bilimsel kanıt sunulmuyor.

Geçtiğimiz ay Hollanda mahkemesinin, petrol devi Shell’e emisyon azaltımı zorunluluğu getirdiği dava ile Almanya Anayasa Mahkemesi’nin ülkenin iklim kanununu yetersiz olarak nitelendirdiği davanın aralarında bulunduğu iklimle ilgili yasal mücadelelerin sayısı dünya çapında 1500’i geçmiş durumda.