İklim değişikliğini önlemede kentlerin önemi artıyor

2020 yılında sayısı beş kat artan fosil yakıt kullanımını kısmen veya tamamen yasaklayan kentlerin iklim değişikliğini önlemede belirleyici rol oynayabileceği kaydedildi. 

Enerji Günlüğü - 2020 yılında sayısı beş kat artan fosil yakıt kullanımını kısmen veya tamamen yasaklayan kentlerin iklim değişikliğini önlemede belirleyici rol oynayabileceği kaydedildi. 

Dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor ve kentler küresel ölçekte enerjinin dörtte üçünü tüketiyor. Bu da kentlere iklim değişikliğiyle mücadelede önemli roller yüklüyor. REN21 tarafından hazırlanan ve dünya çapında kentlerin enerji dönüşümü kapsamında attıkları adımların kapsamlı bir değerlendirmesini sunan ‘Kentlerde Yenilenebilir Enerjinin 2021 Küresel Durum Raporu’na göre de, kentler emisyonlara ve hava kirliliğine karşı mücadelede oyunu değiştirebilir. 

Bir milyar insanın, yenilenebilir enerji hedefi ya da politikası bulunan kentlerde yaşadığına dikkat çekilen Rapora göre, fosil yakıt kullanımını kısmen veya tamamen yasaklayan kentlerin sayısı 2020 yılında beş kat arttı. 2020 yılına kadar 43 kentte ısınma ve/veya ulaşım sektörlerinde fosil yakıt kullanımını sonlandıran politikalar yürürlüğe konuldu. Bu rakam, 2019'daki rakamın beş katına denk geliyor. 

ULAŞIMDA YENİLENEBİLİR İKAMESİ ÖNEMLİ

Kentlerin iklim stratejilerinin başarısı için fosil yakıt kullanımını, ısıtma ve soğutma sektörlerinde olduğu kadar ulaşım sektöründe de hızla yenilenebilir enerji ile ikame etmek önem taşıyor. Bu sektörler, küresel ölçekte emisyonların en büyük sorumluları arasında ve bu sektörlerin yerel seviyede ele alınması gerekiyor.

TÜRKİYE ISINMA VE SOĞUTMADA %7 YENİLENEBİLİR KULLANIYOR

Raporda sunulan veriler arasında kentlerde ısınma ve soğuma amaçlı enerji kullanımına yönelik olarak Türkiye’de %7 oranında yenilenebilir enerji kullanıldığı verisi yer alıyor.  Bunun yanı sıra sıcak su kullanımı için güneş paneli kullanımı ile Türkiye’deki bazı kentlere değiniliyor.

RAPORDA İSTANBUL VURGUSU

İstanbul’un elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını %32 olarak belirlemesi de Raporda yer alıyor. Aynı zamanda İstanbul’un 2030 yılına kadar 2015 yılına kıyasla %33 oranında emisyon azaltımı yapacağı belirtiliyor.