Enerji Günlüğü - Acil önlem alınmaması halinde, iklim değişikliğinin küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit edeceği, yaşamları ve geçim kaynaklarını etkileyeceği ve sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturacağı kaydedildi.
Sağlık ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiye dair 40'ı aşkın göstergenin analiz edildiği Lancet Geri Sayım - Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu yayınlandı. Raporda acil önlem alınmadığı durumda, iklim değişikliğinin küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit edeceği, yaşamları ve geçim kaynaklarını etkileyeceği ve sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturacağı uyarısı yapıldı.
İKİ KRİZE ORTAK BİR YANIT VERİLMELİ
Rapora göre, İklim değişikliği toplumun her kesiminin sağlığını tehdit ediyor. Hiçbir ülkenin iklim değişikliğinin sağlık etkilerine karşı bağışıklığı olmadığına dikkat çeken rapor, iklim değişikliği ve COVID-19 krizleriyle birlikte mücadele edildiği durumda, milyonlarca insanın sağlığının iyileştirilebileceği ve birçok hayatın kurtarılabileceğini belirtiyor. Beraber ilerleyen iki krize ortak bir yanıtın verilmesi, halk sağlığının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir ekonomi oluşturulması ve çevrenin korunmasına olanak sağlıyor.
Raporda yer alan dikkat çekici bulgular şu şekilde:
Rapora göre, 2000-2018 arasındaki 18 yılda aşırı sıcaklara bağlı yaşamını kaybeden yaşlı nüfusu %54 arttı.
2018 yılında tüm dünyada 65 yaş üstü 296 bin kişi aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti.
Türkiye sıcak hava dalgasına bağlı 65 yaş üstü ölümlerin en fazla görüldüğü 2.bölge kategorisinde. Rusya, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkeleri sıcak hava dalgasına bağlı en fazla yaşlı ölümünün görüldüğü bölgelerden.