İklim değişikliği şirketlerin gündeminde değil

Enerji Günlüğü - Dünyadaki şirketlerin dörtte üçü iklim değişikliğini finansal bir risk olarak görmüyor. Türkiye’de ise en büyük 100 şirketin...

Enerji Günlüğü - Dünyadaki şirketlerin dörtte üçü iklim değişikliğini finansal bir risk olarak görmüyor. Türkiye’de ise en büyük 100 şirketin sadece yarısı kurumsal sorumluluk ya da sürdürülebilirlik raporlaması yapıyor.

KPMG, Kurumsal Sorumluluk Raporlaması Araştırması 2017 ile dünyanın 49 ülkesinin en büyük 100 şirketinin yıllık faaliyet ve kurumsal sorumluluk raporlarını inceledi. KPMG araştırmasından çıkan en dikkat çekici sonuç, dünyadaki şirketlerin dörtte üçünün iklim değişikliğini finansal bir risk olarak görmemesi oldu. Toplam 4 bin 900 şirket raporunun incelendiği araştırmada, raporların yüzde 72’sinde iklim değişikliğinden bahsedilmiyor. 

BEŞ ÜLKE ŞİRKETLERİNİN YARIDAN FAZLASI DİKKATE ALIYOR

Araştırmaya göre, sadece beş ülkedeki şirketlerin yarısından fazlası raporlarında iklim değişikliğinin finansal risklerine yer veriyor. Bu ülkeler Tayvan (yüzde 88), Fransa (yüzde 76), Güney Afrika (yüzde 61), ABD (yüzde 53) ve Kanada (yüzde 51). Bu beş ülkede iklim kaynaklı finansal risklerin raporlanması devlet kurumları, borsa ya da düzenleyici kuruluşlar tarafından zorunlu tutuluyor. 

TÜRKİYE’DE ORAN YÜZDE 74

Türkiye’deki 100 şirketin 74’ü de bu kritik konuya raporlarında yer vermedi. KPMG Türkiye Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı Şirin Soysal, “Araştırma, iklim değişikliğinin dünya çapındaki şirketler tarafından göz ardı edildiğini bize anlatıyor. Riskleri raporlayan şirketlerin sadece onda biri iklim değişikliğinin potansiyel finansal etkilerini hesaplıyor” dedi. 

Araştırmada yer alan Türkiye’nin en büyük 100 şirketinin yüzde 50’sinin kurumsal sorumluluk ya da sürdürülebilirlik raporlaması yaptığını belirten Şirin Soysal, “Yüzde 50’lik oran araştırmadaki diğer ülkelerin gerisinde olduğumuzu gösteriyor. Ülkemizde ve dünyada son dönemde iklim değişikliği kaynaklı çok ciddi doğa olayları yaşanıyor. Bu afetlerin sosyal ve ticari hayata verdiği zararları düşünürsek, iş dünyasının riskleri raporlarına taşımaları artık kaçınılmaz olacak. Global kuruluşların ve örgütlerin hazırladığı rehberler ile düzenlemeleri Türkiye’deki şirketlerin yakından takip edeceğine inanıyorum” dedi.