İklim değişikliği için ülkeler bir araya geldi

Ülkelerin iklim hedefleri ve emisyon azaltım planlarının yeniden ele alınacağı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27), Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde başladı.

Enerji Günlüğü - İklim krizine karşı ortaya konulan planların güçlendirilerek hayata geçirilmesine ilişkin müzakerelerin yapılacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'nci Taraflar Konferansı (COP27) başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27), 6 Kasım 2022 tarihinde Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde başladı. 190 ülkeden 100'ün üzerinde devlet yetkilisi, politikacı ve 40 binden fazla katılımcının yer alacağı konferans 18 Kasım'a kadar devam edecek. 

COP 27’de 7-8 Kasım’da önce liderler zirvesi düzenlenecek. Daha sonra tarım, bilim, cinsiyet, finans, su, enerji ve biyoçeşitlilik üstüne paneller olacak. 

Zirvede sera gazı emisyonlarını azaltım planları, iklim değişikliğine adaptasyon, gelişmekte olan ülkelere taahhüt edilen iklim tazminatı gibi konuların ele alınması bekleniyor.

KÜRESEL İKLİM DURUMU RAPORU AÇIKLANDI

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) zirvenin başında Küresel İklim Durumu raporunu yayımladı. Raporda, sürekli artan sera gazı konsantrasyonları ve biriken ısı nedeniyle son sekiz yılın kayıtlara geçen ‘en sıcak sekiz yıl’ olduğuna dikkat çekildi. Rapora göre ayrıca deniz seviyesindeki yükselme oranının 1993’ten bu yana iki katına çıktığı belirtilerek, son 30 yılda deniz seviyesindeki artışın yüzde 10’unun son iki buçuk yılda olduğu kaydedildi.

COP26 zirvesi 1-12 Kasım 2021’de İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’da düzenlenmişti. COP26’da ülkeler Ulusal Niyet Beyanı’nın sağlamlaştırılması için anlaşmış ama sadece 24 ülke buna uyarak beyanlarını güncelledi. Bu yılki zirvede Türkiye’nin de hem Ulusal Niyet Beyanı’nı hem de emisyon azaltım hedeflerini açıklaması bekleniyor.