IEA’dan rüzgar ve güneşte şebeke entegrasyonu uyarısı

IEA, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik sistemlerine entegrasyonunun gerektiği şekilde sağlanmasında yaşanabilecek başarısızlığın iklim hedeflerini baltalama riski taşıdığını açıkladı.

Enerji Günlüğü - IEA, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik sistemlerine entegrasyonu için hükümetleri daha hızlı hareket etmeye çağırdı. Bu entegrasyonun gerektiği şekilde sağlanmasında yaşanabilecek başarısızlığın iklim hedeflerini baltalama riski taşıdığı yönünde uyarıda bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı - IEA’nın yeni bir raporuna göre, güneş enerjisi ve rüzgâr dünya çapında hızla büyürken, hükümetlerin bunların enerji sistemlerine iyi bir şekilde entegre olmasını sağlamak için harekete geçmesi gerekiyor; aksi takdirde önemli faydalardan mahrum kalma riskiyle karşı karşıya kalacaklar.

Entegrasyonu destekleyecek önlemlerin geciktirilmesinin 2030'da güneş ve rüzgardan sağlanabilecek elektrik üretiminin %15 ve bu kaynakların küresel elektrik üretimindeki payının %5 daha düşük olmasına neden olabileceği öngörülüyor.

“YENİLENEBİLİR AVANTAJLARINDAN YARARLANAMAYACAKLAR”

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenlik Direktörü Keisuke Sadamori yaptığı açıklamada, “Son yıllarda, ülkeler enerji güvenliklerini güçlendirmeye ve emisyonları azaltmaya çalışırken, dünya çapında güneş ve rüzgar kapasitesinde dikkate değer bir artış görüldü. Ancak bu teknolojilerin elektrik sistemlerine entegrasyonunu desteklemeye yönelik daha güçlü çabalar olmadan tüm avantajlardan yararlanamayacaklar” dedi.