IEA’dan ekonomilerin toparlanması için enerji sektörü yol haritası

Covid-19 nedeniyle sarsılan ekonomilerin toparlanabilmesi için enerji sektörünün gelecek 3 yılda yıllık 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyacı var.

Enerji Günlüğü - Covid-19 nedeniyle sarsılan ekonomilerin toparlanabilmesi için enerji sektörünün gelecek 3 yılda yıllık 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyacı var.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), önümüzdeki 3 yıl boyunca hükümetlerin ekonomik büyümeyi arttırmasını, milyonlarca iş yaratmasını ve küresel emisyonlarda azaltımı sağlayacak Sürdürülebilir bir İyileşme Planı açıkladı. Elektrik, ulaşım, sanayi, binalar, yakıtlar ve düşük karbonlu teknolojiler olmak üzere 6 ana sektörü kapsayan Sürdürülebilir İyileşme Planı’na göre, başta hükümet politikaları tarafından harekete geçirilen özel sektör olmak üzere yılda 1 trilyon dolarlık küresel yatırım gerekiyor.

IEA, IMF ile birlikte gerçekleştirdiği çalışmada, hükümetlerin koronovirüs krizinin neden olduğu ekonomik krize yanıtlarını enerji politikalarına entegre ederek, temiz enerji teknolojilerinin hayata geçirilmesini hızlandırabileceklerini vurguladı. IEA, ortaya koyduğu enerji yol haritasının 2021-2023 döneminde uygulanması halinde küresel ekonomik büyümenin yıllık ortalama 1,1 puan artabileceğini de ifade etti. 

Küresel enerji yatırımlarının bu yıl yüzde 20 azalma yolunda olduğunu da ifade eden IEA, 40 milyon kişiye istihdam sağlayan küresel enerji sektöründe Covid-19 nedeniyle 3 milyon istihdam kaybı yaşandığını ancak uygulanacak yol haritasının bir yılda 9 milyon civarında istihdam yaratabileceğini ve sera gazı salımını 2023 sonuna kadar 4,5 milyar ton azaltabileceğini de vurguladı.