Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin yalnızca yüzde 3’ünü kullandığını açıkladı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye'nin enerji politikalarını gözden geçiren yeni raporunu açıkladı. 2021 Türkiye Enerji Politikaları Görünümü Raporu’nda, Türkiye’nin özellikle yaptığı ihaleler ile maliyetleri düşürmede ve yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmada başarılı olduğu kaydedildi. Ancak raporda Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin çok büyük olduğu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi çalışmalarının arttırılması gerektiğine dikkat çekildi. Rapor’a göre Türkiye, güneş enerjisi potansiyelinin yalnızca %3'ünü kullanıyor. Karasal (onshore) rüzgar potansiyelinin ise %15’ini kullanıyor.
Rapor, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün 2024 yılına kadar %49 büyüyeceğini tahmin ediyor. 21 bin megavatlık bir artış anlamına gelen bu büyüme, Türkiye’nin enerji güvenliğini ve çeşitliliğini iyileştirmede sağlam ilerleme kaydetmesine yardımcı olacak.
UZUN VADELİ KARBON AYAK İZİNE ÇOK DİKKAT EDİLMELİ
Rapora göre, Türkiye'de enerji sektörü kaynaklı emisyonlar son 10 yılda %43 artış gösterdi. Elektrik ve ısınma en fazla emisyon salımı gerçekleştiren sektörler arasında yer aldı.
Rapor, bu anlamda Türkiye'nin modern ve rekabetçi bir ekonomi kurması için hükümetin enerji sektörünün sürdürülebilirliğine ve uzun vadeli karbon ayak izine çok dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Türkiye’nin düşük karbonlu bir gelecekte linyite dayalı elektrik üretiminin rolünü yeniden değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan raporda, küresel temiz enerji geçişlerinin arkasındaki artan ivmeyi hesaba katmak için sanayi politikasını yönlendirmenin aynı derecede önemli olduğu belirtiliyor.
Enerji Günlüğü