IEA: Türkiye elektrik piyasası desteklerini kademeli olarak azaltmalı

IEA, Türkiye’nin enerji bileşimini çeşitlendirme çalışmalarının devamı için elektrik piyasası destek mekanizmalarını kademeli olarak azaltmasını önerdi.

Enerji Günlüğü - IEA, Türkiye’nin enerji bileşimini çeşitlendirme çalışmalarının devamı için elektrik piyasası destek mekanizmalarını kademeli olarak azaltmasını önerdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye'nin enerji politikalarını gözden geçiren yeni raporunu açıkladı. 2021 Türkiye Enerji Politikaları Görünümü Raporu, düzenlenen çevrimiçi webinar ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr.Alparslan Bayraktar ve Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol tarafından değerlendirildi. 

Dr. Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin enerji bileşimini çeşitlendirmede önemli adımlar attığını belirtti. Enerji piyasalarını liberalleştirme, arz güvenliğini artırma ve yenilenebilir enerjide önemli bir artışı kapsayan bu ilerlemenin devamı için IEA’nın kilit politika önerilerini şöyle sıraladı:

- Yerli enerji arzını desteklemeye yönelik enerji politikasının maliyet etkinliği ve dağılımını gözden geçirmek,

- Uzun vadeli emisyon azaltım ve yerel hava kirliliği hedeflerini belirlemek,

- Sistem maliyetini düşürmek için elektrik piyasası destek mekanizmalarını kademeli olarak azaltmak,

- Enerji verimliliği için teşvikleri, piyasa mekanizmalarını ve finansmana erişimi güçlendirmek,

- Yenilenebilir enerjinin enerji bileşimindeki payını genişletmeye yönelik çabaları daha da arttırmak.

SON ON YILDA TÜRKİYE’NİN KATETTİĞİ YOL

Türkiye’nin son on yılda enerji alanında katettiği gelişmelerden de bahseden Birol, bu gelişmeleri şöyle sıraladı:

- Türkiye enerji bileşimi önemli oranda çeşitlendirildi. Bu çerçevede yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi üç kat arttı ve 2020 yılında payını yüzde 42’ye yükseltti. Ayrıca ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’nin kurulum çalışmaları sürüyor.

- Enerji verimliliği öncelikli bir politika olarak ele alındı. Bu politikalar ile birincil enerji tüketiminin 2023 yılına kadar yüzde 14 oranında azaltılması planlanıyor.

- Doğal gaz arz güvenliği geliştirildi. Doğal gaz ithalat ve depolama altyapısı büyük oranda arttırıldı. Yine Karadeniz’de yürütülen arama çalışmalarında Sakarya Gaz Sahası’nda gaz keşfi yapıldı.

- Enerji piyasalarının liberalizasyonu ilerledi. Gaz ve elektrik sektörlerinde büyük reformlarla şeffaflık ve likidite arttırıldı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü