IEA: Temiz enerji yatırımları fosil yatırımlarının iki katını bulacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dünya genelinde temiz enerjiye yapılan yatırımların fosil yakıtlara yapılan yatırımların neredeyse iki katına ulaşmasını bekliyor. .

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın küresel olarak tüm enerji türlerine yapılan yatırım miktarını inceleyen Dünya Enerji Yatırımı Raporu'nun yıllık güncellemesi yayınlandı. Rapora göre, Dünya şu anda temiz enerjiye fosil yakıtlara yaptığının neredeyse iki katı yatırım yapıyor. Dünya çapında toplam enerji yatırımının 2024 yılında ilk kez 3 trilyon doları aşması bekleniyor. 

Temiz enerji teknolojileri ve altyapısına yönelik küresel harcamalar, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde yüksek finansman maliyetlerinin yeni projeleri engellemesine rağmen 2024'te 2 trilyon dolara ulaşma yolunda ilerliyor. 1 trilyon dolardan biraz fazla olan geri kalan kısım ise kömür, gaz ve petrole gidiyor.

Raporda ayrıca şu noktalar öne çıkıyor:

- Yatırımlarda büyük dengesizlikler var - Çin dışındaki Yükselen Piyasa ve Gelişmekte Olan Ekonomiler, küresel temiz enerji harcamalarının yalnızca yaklaşık %15'ini oluşturuyor. Fotovoltaik güneş (PV) teknolojisine yapılan enerji sektörü yatırımının 2024 yılında 500 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

- 2023'te yenilenebilir enerji ve şebekelere yapılan yatırımların toplamı ilk kez fosil yakıtlara harcanan miktarı geçti. 

- 2015 yılında Paris Anlaşması imzalandığında, elektrik üretimi için yenilenebilir enerji ve nükleer enerjiye yapılan toplam yatırım, fosil yakıtla çalışan enerjiye yapılan yatırımın iki katıydı. Raporda, güneş enerjisinin enerji sektörünün dönüşümüne öncülük etmesiyle birlikte, 2024 yılında bu rakamın on kat artacağı vurgulanıyor.

- Yenilenebilir enerjilerin entegrasyonu ve mevcut altyapının iyileştirilmesi, şebeke ve depolama harcamalarında bir toparlanmaya yol açtı.

- Batarya depolamaya yapılan yatırımlar artıyor ve 2024 yılında 50 milyar ABD dolarını aşması bekleniyor. Ancak harcamalar büyük ölçüde gelişmiş ülkelerde ve Çin'de yoğunlaşıyor.

- Amerika Birleşik Devletleri'nde, temiz enerjiye yapılan yatırım 2024 yılında tahminen 300 milyar ABD dolarının üzerine çıkıyor. Bu miktar, 2020 seviyesinin 6 katı ve fosil yakıtlara yapılan yatırım miktarının çok üzerinde.

- Çin, 2024'te tahmini 675 milyar dolara ulaşarak temiz enerji yatırımlarının en büyük payını oluşturacak.