Enerji Günlüğü - IEA, 2021’in ikinci yarısında talepte güçlü toparlanmaya bağlı olarak petrol stoklarında hızlı bir düşüş olmasını bekliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı aylık raporunda, 2021 yılı için dünya petrol üretimine yönelik tahminlerini yükseltse de yılın ikinci yarısında talepte toparlanmanın üretim artışını aşacağını ve global petrol stoklarında hızlı bir geri çekilmeye yol açacağını öngördü. IEA bunun OPEC+’nın üretim kesintilerini gevşetmesine zemin hazırlayacağını belirtti.
Raporda küresel petrol stoklarının 2020 yılı üçüncü çeyreğinde günde 1,56 milyon varilden son çeyrekte 2,24 milyon varile yükseldiği hatırlatıldı. Aralık ayında da OECD petrol stoklarının art arda beşinci ayda düşüş yaşadığı kaydedildi.
PETROL TALEBİ KAYIPLARINI TELAFİ EDECEK
Küresel petrol arz ve talebinde yeniden dengelenmenin bu yıl boyunca devam edeceğini tahmin eden IEA, 2021 yılında küresel petrol talebinin Covid-19 salgını etkisiyle geçen yılki kayıplarının yüzde 60’ını geri kazanacağını tahmin ediyor. Talep artışında yine de temkinli bir yaklaşıma sahip olunması gerektiğini vurgulayan Ajans, bu yılki talep öngörüsünü bir önceki yıla göre 200 bin varil/gün azaltarak 96 milyon 440 bin varil/güne çekti. Bu, 2019 yılı talebinin yüzde 3 civarında altında kalınacağına işaret ediyor. IEA, petrol talebinin 2021 yılının ilk çeyreğinde ise 2020 yılının son çeyreğine göre günde 1 milyon varil düşmesini bekliyor.
Petrol talebinde 2021'de günlük 35 milyon 800 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 30 milyon varille Amerika kıtası ve 14 milyon varille Avrupa izleyecek.
OPEC+ ÜRETİM KISINTILARI İKİNCİ YARIDA GEVŞEYECEK
Rapora göre, küresel petrol arzı, geçen ay bir önceki aya göre yaklaşık 580 bin varil/gün artışla günlük 93 milyon 630 bin varil oldu. OPEC+’nın üretim kısıntılarına bu yılın ikinci yarısında son vermeye başlamasının beklendiğini belirten IEA, 2021 yılı Ocak ayında OPEC+’nın petrol üretiminin günde 360 bin varil arttığını kaydetti. OPEC+ dışında kalan petrol üreticisi ülkelerin arzlarına yönelik beklentilerini ciddi şekilde artıran IEA, 540 bin varil/gün olan beklentisini 830 bin varil/güne çıkardı.
Enerji Günlüğü