IEA, küresel gaz piyasalarında sıkılığın sürmesini bekliyor

Küresel gaz talebi 2024'te %2,8 veya 115 milyar metreküp (bcm) arttı. Küresel gaz talebindeki büyümenin bu yıl yüzde 2'nin altına düşmesi öngörülüyor.

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), talebin artmaya devam etmesi ve arzın pandemi ve enerji krizi öncesine göre daha yavaş artması nedeniyle küresel doğal gaz piyasalarının 2025'te sıkı kalmaya hazırlandığını açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yayınladığı son çeyrek 'Gaz Piyasası Raporu’na göre, artan talebin sıkı arzla buluşması nedeniyle küresel gaz dengesi 2025'te kırılgan kalmaya hazırlanıyor. Küresel gaz dengesinin kırılgan kalması, gaz arz güvenliğini artırmak için daha fazla uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyaca işaret ediyor.

2024’TE KÜRESEL GAZ TALEBİ %3 ARTTI

Asya'daki hızla büyüyen pazarların etkisiyle, küresel gaz talebi 2024'te %2,8 veya 115 milyar metreküp (bcm) arttı. Bu, 2010 ile 2020 arasındaki ortalama %2'lik büyüme oranının oldukça üzerinde. Aynı zamanda, ortalamanın altında Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimindeki büyüme arzın kısıtlı olmasına neden olurken, aşırı hava olayları piyasadaki baskıyı artırdı.

2025 YILINDA DA BENZER DİNAMİKLER DEVAM EDECEK

Rapora göre, ABD ve Katar liderliğinde, bu on yılın ikinci yarısında faaliyete geçmesi planlanan yeni LNG ihracat kapasitesi dalgasının gelmesinden önce, benzer dinamiklerin 2025 yılında da devam etmesi bekleniyor.

KÜRESEL GAZ TALEBİNDEKİ BÜYÜME %2’NİN ALTINDA KALACAK

Raporda, daha sıkı piyasa temelleri nedeniyle, küresel gaz talebindeki büyümenin bu yıl %2'nin altına düşeceği tahmin ediliyor. 2024'te olduğu gibi, büyümenin büyük ölçüde Asya'daki piyasalar tarafından desteklenmesi bekleniyor; bölgenin küresel gaz talebindeki artışın yarısından fazlasını oluşturması bekleniyor. 

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenlik Direktörü Keisuke Sadamori “Gaz piyasasının temelleri geçtiğimiz yıl iyileşti ancak şimdilik artan talep ve LNG kapasitesindeki yavaşlayan büyüme nedeniyle hala önemli bir sıkılık görüyoruz. Artan jeopolitik belirsizlik riskleri artırıyor” dedi.

Enerji Günlüğü