IEA: İklim hedefi için temiz enerji inovasyonları hızlanmalı

IEA, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon iklim hedefine ulaşmak için özellikle emisyon salımı yüksek sektörlerde temiz enerji inovasyonlarının hızlanması gerektiğini açıkladı.

Enerji Günlüğü - IEA, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon iklim hedefine ulaşmak için özellikle emisyon salımı yüksek sektörlerde temiz enerji inovasyonlarının hızlanması gerektiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yaptığı açıklamada, temiz enerji inovasyonunda büyük bir hızlanma olmadan Paris İklim Anlaşması’nda öngörülen 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefinin gerçekleşmeyeceğini söyledi. Ajans, emisyon azaltımlarının yaklaşık yarısının temiz teknolojilerde büyük inovasyonları gerektirdiğine vurgu yaptı.

YENİLENEBİLİR TEKNOLOJİLER TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

IEA 400’den fazla temiz enerji teknolojisini analiz ettiği özel raporda, enerji verimliliği ve yenilenebilir teknolojilerin kullanılmasının büyük oranlarda emisyon salımını önlemesine rağmen tek başına yeterli olmayacağının ve diğer teknolojilere de ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Yeni teknolojiler ve mevcut teknolojilerin geliştirilmesinde ise inovasyonun temel anahtar olduğunu belirtti.

Covid-19 salgını risklerinin tetiklediği benzeri görülmemiş acil sağlık durumu ve ekonomik krizin, daha hızlı ilerlemenin gerekli olduğu bir zamanda temiz enerji inovasyon çabalarını engelleyeceği belirtilen raporda, inovasyon döngülerini hızlandırmaya yardımcı olabilecek temel teknoloji özellikleri de tanımlandı.

DÖRT TEMEL TEMİZ TEKNOLOJİ ALANI

Raporda karbon salımının büyük bir kısmından sorumlu olan ulaşım ve ağır sanayide emisyonları azaltmayı sağlayacak sadece bir kaç teknolojinin bulunduğuna dikkat çekiliyor. İnovasyon gerektiren en önemli dört temiz teknoloji de, şu anda çoğunlukla geliştirilme aşamasında ve/veya oldukça maliyetli olan batarya teknolojileri, karbon yakalama ve depolama, biyoenerji ve düşük karbonlu hidrojen olarak sıralanıyor.

PANDEMİ HÜKÜMETLER İÇİN BİR FIRSAT

Küresel karbondioksit salımının bu yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle geçen yıla göre yüzde 8 azalarak 2010 yılından bu yana en düşük seviyeye gelmesi bekleniyor. Ancak ekonomik toparlanmalarla birlikte karbon salımının da artacağı bir gerçek. Bununla birlikte IEA, birçok ülkenin açıkladığı ekonomik toparlanma paketlerinin hükümetlere temiz teknolojileri desteklemek için bir fırsat sunduğunu kaydediyor. 

Enerji Günlüğü