IEA: Fosil yakıt kaynaklı metan emisyonları düşüşe geçecek

IEA, fosil yakıtların üretimi ve kullanımının 2023 yılında 120 milyon tona yakın metan emisyonuna yol açtığını, ancak mevcut taahhütlerin tam olarak uygulanmasıyla 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılabileceğini açıkladı.

Enerji Günlüğü - Fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının 2030 yılına kadar %75 oranında azaltılması için fosil yakıt endüstrisinin 2023 yılında elde ettiği gelirin %5’i kadar (170 milyar dolar) yatırım yapılması gerekiyor.

Küresel metan emisyonları, uluslararası iklim hedeflerini karşılamak için çok yüksek kalmaya devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından bugün yayınlanan 2024 Küresel Metan Takipçisi raporu, fosil yakıtların üretimi ve kullanımının 2023 yılında 120 milyon ton ile rekor seviyeye yakın metan emisyonuna yol açtığını ortaya koyuyor. 10 milyon tonluk metan emisyonları da biyoenerjiden, çoğunlukla da yemek pişirme gibi faaliyetler için biyokütlenin geleneksel kullanımından kaynaklanıyor. IEA analizine göre, küresel ısınmanın Paris Anlaşması'nın temel hedeflerinden biri olan 1,5 °C ile sınırlandırılması için fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının bu on yılda %75 oranında azalması gerekiyor.

Analize göre, bugüne kadar ülkeler ve şirketler tarafından verilen tüm metan taahhütlerinin tam olarak ve zamanında uygulanması halinde, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılabilecek.

EMİSYONLARIN ÜÇTE İKİSİNDEN 10 ÜLKE SORUMLU

Rapora göre, 2023 yılında fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının yaklaşık 80 milyon tonundan, yani küresel toplamın üçte ikisinden ilk 10 ülke sorumlu. En büyük küresel petrol ve gaz üreticisi olan ABD, aynı zamanda petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan en büyük emisyona sahip ülke ve onu Rusya yakından takip ediyor. Çin, kömür sektöründe açık ara en yüksek emisyona neden olan ülke.

“SON AYLARDA GÖRDÜĞÜMÜZ İVME BENİ CESARETLENDİRDİ”

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, son aylarda gördükleri ivmenin kendisini cesaretlendirdiğini belirterek, ”Şimdi, daha yükseği hedeflemeye devam ederken taahhütleri eyleme dönüştürmeye odaklanmalıyız. İyi bilinen politikalar ve mevcut teknolojiler fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir. IEA, enerji sektörünün bu tedbirleri uygulayarak hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaya hazırdır ve ülkelerin COP28'de verdikleri enerji sözlerini yerine getirmelerini sağlamaya yönelik daha geniş kapsamlı çabalarımızın önemli bir parçası olan ilerlemeyi izlemeye devam edeceğiz” dedi.