IEA: Enerji yatırımlarının sadece yüzde 1’i Afrika’ya yetecek

Afrika, dünyadaki en iyi güneş kaynaklarının %60'ına ev sahipliği yapmasına rağmen kurulu güneş enerjisi kapasitesinin sadece %1'ine sahip.

Enerji Günlüğü - IEA, küresel enerji yatırımının yaklaşık %1’inin Afrika’ya yapılması halinde kıtanın enerji sorununun çözülebileceğini açıkladı.

Dünya nüfusunun beşte birine ev sahipliği yapan Afrika, iklim değişikliğine en az katkıda bulunan ülke olmasına rağmen, şimdiden büyük kuraklıklar gibi ciddi etkiler yaşıyor.

Bugün 600 milyon Afrikalının (%43) elektriğe erişimi yok. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, bu sorunu çözmek için 2030 yılına kadar yılda 25 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Bu ise küresel enerji yatırımının yaklaşık %1’ine denk geliyor. Bir başka ifadeyle yılda bir yeni LNG terminali inşa etmekle aynı yatırım miktarı anlamına geliyor. 

BANKALAR FİNANSAL AKIŞ İÇİN ACİL HAREKETE GEÇMELİ

IEA Başkanı Fatih Birol, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, Afrika'nın enerji ve iklim hedeflerine ulaşmasının yolunun içinde bulunulan on yılda enerji yatırımını ikiye katlamaktan geçtiğine dikkat çekti. Birol bu yatırımların 2026'dan 2030'a kadar yılda 190 milyar doların üzerine çıkarılması ve üçte ikisinin temiz enerjiye yapılması gerektiğini kaydetti. Birol ayrıca çok taraflı kalkınma bankalarının bu yatırımları mümkün kılacak finansal akışları artırmak için acilen harekete geçmeleri gerektiğini belirtti. 

GÜNEŞ POTANSİYELİ KULLANILAMIYOR

Rapora göre elektrik, Afrika'nın yeni enerji sisteminin belkemiğini oluşturuyor. Güneş, rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal enerji dahil olmak üzere yenilenebilir kaynaklar, 2030 yılına kadar ihtiyaç duyulan yeni üretim kapasitesinin %80'ini sağlayabilir. Özellikle güneş enerjisinde potansiyel çok yüksek. Afrika, dünyadaki en iyi güneş kaynaklarının %60'ına ev sahipliği yapıyor. Ancak bugün güneş enerjisi kapasitesinin yalnızca %1'ine sahip.

HİDROJEN PROJELERİ GIDA GÜVENLİĞİNİ ARTTIRABİLİR

Afrika, zengin yenilenebilir kaynaklarını kullanarak hidrojen üretme potansiyeline de sahip. 2030'a kadar, uluslararası rekabetçi fiyatlarla Kuzey Avrupa'ya hidrojen ihraç edebilir. ayrıca, gübreler için amonyak üretmeye yönelik Afrika hidrojen projeleri, gıda güvenliğini artırabilir.

Enerji Günlüğü