IEA: Covid-19 tarihin en büyük enerji yatırımı düşüşünü tetikledi

IEA, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl enerji yatırımlarının yüzde 20 oranında düşeceğini ve bunun küresel enerji yatırımında şimdiye kadarki en büyük yıllık düşüş olduğunu açıkladı. 

Enerji Günlüğü - IEA, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl enerji yatırımlarının yüzde 20 oranında düşeceğini ve bunun küresel enerji yatırımında şimdiye kadarki en büyük yıllık düşüş olduğunu açıkladı. 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı Küresel Enerji Yatırımları 2020 Raporu’na göre, yeni tip koronavirüs Covid-19 krizi küresel enerji yatırımında tarihteki yıllık en büyük düşüşü tetikledi. Küresel enerji harcamalarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında düşerek 1.5 trilyon dolar olması öngörülüyor. 2019 yılında dünya genelinde 1.9 trilyon dolar enerji yatırımı yapılmıştı. Kriz öncesi tahminlerde 2020 yılında küresel enerji yatırımlarının yüzde 2 oranında artacağı öngörülüyordu.

EN BÜYÜK YATIRIM DÜŞÜŞÜ PETROLDE

Yıllık bazda bu 400 milyar dolar düşmesi beklenen enerji yatırımlarınında  en büyük darbeyi petrol sektörünün alması bekleniyor. 2019 yılında enerji yatırımlarının yüzde 50’sini oluşturan petrol yatırımlarının bu yıl 1 trilyon dolar düşmesi bekleniyor. Petrol ve gaz sektöründe yatırımların da bu yıl üçte bir oranında (yüzde 32) azalması bekleniyor. Kayaç petrolü sektöründeki yatırımlar ise yüzde 50'yi bulacak.

Geçen yıl yatırımların yüzde 38’ini oluşturan elektrik sektörünün diğer sektörlere kıyasla daha az etkilenmesine rağmen elektrik yatırımlarının yüzde 10 düşmesi bekleniyor. Ayrıca kömür yatırımlarının yüzde 15, ve enerji verimliliği yatırımlarının da yüzde 12 oranında düşmesi bekleniyor.  

Hükümetlerin ve enerji sektörünün gelirlerinin ise bu yıl virüs salgını nedeniyle yıllık bazda 1 trilyon doların üzerinde düşmesi bekleniyor.

HÜKÜMETLERİN TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı açıklamada, bugünkü krizin kaçınılmaz olarak hükümetleri ve şirketleri daha yüksek borç yükü altında bırakacağını belirterek, “Bu, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde yatırım için kalıcı riskler yaratacaktır. Devlete ait işletmeler gelişmekte olan ekonomilere yapılan enerji yatırımlarının yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Hükümetlerin müdahalesi ve enerji ve sürdürülebilirlik konularının toparlanma planlarına dahil edilmesi, temiz enerji geçişlerini hızlandırmak için çok önemli olacaktır” ifadesini kullandı.