İBB’nin üçü enerji şirketi olan 12 şirketi Fortune 500’de

İBB, 17’nci Fortune 500 listesine üçü enerji şirketi olan 12 şirketiyle girdi.

Enerji Günlüğü - İBB, Fortune 500 listesine giren 12 şirketiyle ödül töreninin dikkat çeken katılımcısı oldu. İBB’nin listeye giren şirketlerinden üçü enerji alanında faaliyet gösteriyor. 

Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği Fortune 500 Türkiye listesine aynı anda girerek rekor kıran 12 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki düzenlenen törende ödüllerini aldı. İBB’nin listeye giren 12 şirketinden İSTAÇ, İGDAŞ, İSTANBUL ENERJİ, enerji alanında ya da enerjiyle ilişkili alanlarda faaliyet gösteriyor. 

Bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen Fortune 500 Türkiye Ödülleri sahiplerini buldu. Törene İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yöneticilerinin de olduğu çok sayıda iş insanı katıldı. Fortune 500 Türkiye listesine 12 iştirak şirketiyle giren İstanbul Büyükşehir Belediyesi törenin dikkat çeken katılımcısı oldu. 

2023 yılı net satış gelirlerine göre belirlenen listede İGDAŞ, KİPTAŞ, İSTAÇ AŞ, İSTON AŞ, İSPER AŞ, İSFALT AŞ, İSTGÜVEN AŞ, İstanbul Halk Ekmek AŞ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ, İstanbul Enerji AŞ, Metro İstanbul AŞ ve Kültür AŞ yer aldı. 

200 MİLYAR LİRA CİRO HEDEFİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına konuşan; İBB iştiraki İYA Danışmanlık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İBB iştirakler/Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız, İstanbul’a hizmet etmeyi temel felsefe olarak benimsediklerini söyledi. Yıldız “Fortune 500 listesine 12 şirketimizin de girmesi tesadüf değil, aksine İstanbul’a verdiğimiz değerin ve emeğin sonucu. 2024’de de “tam yol ileri” anlayışımızla şirketlerimizin bu yılı yaklaşık 200 milyar TL ciro, 260 milyar TL aktif büyüklüğü ile kapatacağını öngörüyoruz. Bu arada şunu önemle ifade etmek isterim ki, İBB iştirakleri her zaman sürdürülebilir minimum karlılık hedefiyle çalışır. Yüksek karlılık asla düşünmez. Çünkü temel felsefe karlılıktan ziyade İstanbul haklına en iyi hizmeti verebilmektir. Toplumsal fayda, veriye dayalı, yenilikçi hizmet ve ürün geliştirme odaklı bir vizyon üzerinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu. 

3 ENERJİ ŞİRKETİ LİSTEDE

Çevre ve atık yönetimi ile enerji üreten geri dönüşüm tesisleri üzerinde çalışan İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ (İSTAÇ), sürdürülebilirlik temelinde düşük karbon ekonomisini desteklemek, atıkların bertaraf ederek geri kazanmak ve enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla faaliyet yürütüyor. 

İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım AŞ (İGDAŞ) ise İstanbul'un doğalgaz alt yapısı, doğalgazın dağıtımı ve işletimi üzerine çalışıyor.

1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan İstanbul Gaz ve Akaryakıt Tedarik AŞ de (İGATAŞ/İstanbul Enerji) de  2003 yılından itibaren faaliyet alanını, doğalgaz ithalatı ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretimini de kapsayacak şekilde genişletti ve yeniden organize oldu.