Hüseyin Vatansever: Beton yollar petrolde dışa bağımlılığı azaltabilir

ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever yol yapımında beton kullanmanın petrolde dışa bağımlılığı azaltacağını söyledi. 

Enerji Günlüğü - ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever yol yapımında beton kullanmanın petrolde dışa bağımlılığı azaltacağını söyledi. 

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever Türkiye’de çok az uygulama alanı bulan beton yolların, petrolde yaşanan dışa bağımlılığı azaltıcı etki yaratacağını söyledi. 

Beraberindeki heyetle birlikte Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ni (ENSİA) ziyaret eden Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği CEO’su İsmail Bulut, ziyaret sırasında beton yollar ve çimento sektöründeki son teknolojik yenilikler hakkında bilgiler paylaştı. 

Türkiye’de beton yolların tercih edilmesi durumunda, asfalt yolların yıllık bakım masrafı yerine her 4 yılda bir Avrasya Tüneli yatırım maliyeti kadar tasarruf yapmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Bulut, şunları söyledi, “Türkiye’de yılın 5-6 ayı dışında asfaltlama yapılamıyor. Buna karşılık beton yollarda bu süre 9-10 aya kadar çıkıyor. Son yıllarda Denizli, Samsun, Tekirdağ, Eskişehir gibi kentlerimizin yerel yönetimlerinde, beton yollara yönelik farkındalığın sevindirici bir hızla arttığını görüyoruz. Ancak hâlâ gelişmiş ülkelerin ve potansiyelimizin çok gerisindeyiz. Bugünkü teknoloji sayesinde asfalt makineleri ile beton yollar yapmak mümkün. Kendisini bu konunun sahibi olarak gören bir sivil toplum kuruluşu olarak, tüm insan gücümüzü, 62 yıllık teknik birikimimizi ve altyapımızı yerel yönetimlerin hizmetine sunmaya hazırız”. 

KARAR VERİCİLERE ÇAĞRI
Enerji, sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever de beton yolların yerli kaynak ve yerli üretim demek olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu, “Türkiye’nin petrolde yaşadığı dışa bağımlılık, dış ticaret açığı ve cari açık içinde önemli bir yer tutuyor. Her yıl yaklaşık 27 milyon ton petrol ithal ediyoruz ve ithalata bağımlılık oranımız %98 seviyesinde. İthal edilen petrol; günlük yaşamda ve sanayide kullanılan ürünlere dönüştürülüyor. Bu ürünlerden biri de yol yapımlarında kullanılan asfalt. Türkiye’nin henüz tanımadığı beton yolların ömrü 50 yıla kadar uzayabilirken, asfalt yollar en çok 7-8 yılda bir yeniden yapılmak zorunda. Türkiye çimento üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer alıyor. İhracat alanında ise Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü konumdayız. Daha fazla beton yol demek, Türkiye’nin yerli kaynağı olan çimentoyu kullanarak ülkeye daha fazla yatırım yapmak anlamına geliyor. Türkiye’nin henüz tanımadığı beton yolları dünya yüz yılı aşkın süredir kullanıyor. Otoyolların %25’inin beton olduğu ABD’de ilk beton yol 1891 yılında inşa edildi. Almanya’da otoyolların yüzde 25’i, Avusturya’da %75’i, Belçika’da ise yaklaşık %50’si betondan yapılmış durumda. Kanada’da ise ağır taşıt trafiğinin yönlendirildiği otoyolların %90’ı beton. Hükümetimizi ve karar verici noktadaki tüm bürokrasiyi bu konuya daha fazla eğilmeye çağırıyoruz”.