Enerji Günlüğü - Danimarka İstanbul Başkonsolosu Thierry Hoppe, başarılı bir enerji dönüşümünün sırrının ‘daha azla daha çok yapmak’ olduğunu belirterek, “En temiz ve en ucuz enerji kullanmadığımız enerjidir” dedi.
Türkiye’nin yeşil ekonomiye geçiş sürecine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen Nordic Talks etkinliklerinin ilki, Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleşti.
WRI Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 2022’de, ‘Green Economy Transformation for Liveable Cities/Yaşanabilir Şehirler için Yeşil Ekonomi Dönüşümü’ başlığıyla düzenlenen Nordic Talks oturumunda, Danimarka ve İsveç’in geliştirdiği, Türkiye için örnek teşkil edebilecek yeşil ekonomi çözümleri ve bu alandaki iş birliği fırsatları ele alındı. Oturumun açılış konuşmalarını Danimarka İstanbul Başkonsolosu Thierry Hoppe ve İsveç Başkonsolosluğu Muavin Konsolos & İsveç Türkiye İşbirliği Daire Başkanı Björn Jönsson yaptı.
“ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARININ KARŞILIĞI HEMEN ALINIYOR”
Danimarka İstanbul Başkonsolosu Hoppe, sürdürülebilirliğin yerel değil global bir konu olduğunu ve dünya ülkelerinin çok fazla ortak noktası bulunduğunu vurguladı. Hoppe şunları söyledi: “Danimarka bir zamanlar tamamen ithal petrol ve diğer fosil yakıtlara bağımlıydı. Günümüzde ise Danimarka yeşil dönüşümün öncülerinden biri. Yeşil ekonomiye geçişle ilgili deneyimlerimizi ve bilgi birikimimizi paylaşmak bizim sorumluluğumuz. Daha sürdürülebilir, düşük karbonlu ve kaynakların verimli kullanıldığı bir dünyada yaşamak için başka ülkelere bu geçiş sürecinde yardımcı olmak istiyoruz. Başarılı bir dönüşümün sırrı, ‘daha azla daha çok yapmak’. En temiz ve en ucuz enerji kullanmadığımız enerjidir. Enerji maliyetlerinin hızla yükseldiği bu dönemde, enerji verimliliği daha da önemli hale geldi. Aslında karar vericilerin işi kolay: Enerji verimliliği çözümleri yatırımlarında karşılık hemen alınıyor” diye konuştu.
“İŞBİRLİĞİ ŞART”
İsveç’in dünyanın en inovatif ülkelerinden ve akıllı teknoloji öncülerinden olduğuna dikkat çeken İsveç Başkonsolosluğu Muavin Konsolos & İsveç Türkiye İşbirliği Daire Başkanı Jönsson: “Döngüsel ekonomiye geçişin ancak politikacıların, iş dünyasının, kamunun, akademik kurumların, sivil toplumun ve bireylerin iş birliğiyle mümkün. İsveç, 2045’e kadar dünyadaki ilk karbon nötr OECD ülkesi olmayı hedefliyor. Yeşil ekonominin önemine inanan birçok İsveç şirketi de zehirli olmayan, döngüsel ve biyo-tabanlı bir ekonomiye geçiş için çalışıyor” dedi.