Enerji Günlüğü - Hollanda, depremlerin yol açtığı hasar ve güvenlik endişeleri nedeniyle yıllardır üretimi azalttığı Groningen gaz sahasını Ekim ayına kadar kapatmayı planlıyor.
Hollanda, Rusya’nın Ukrayna işgali ile gaz arz güvenliğini sağlama çabalarına rağmen, iklim hedeflerine ulaşmak ve sismik riskleri sınırlamak için karada yeni petrol ve gaz sahaları aramayı durduracağını açıkladı. Ayrıca Hollanda, bir zamanlar Avrupa'nın en büyük gaz sahalarından biri olan Groningen'deki üretimi de bu yıl Ekim ayına kadar kapatma kararını sürdürüyor. Financial Times'ın (FT) Hollanda Maliye Bakan Yardımcısı Hans Vijlbrief’e dayandırdığı haberine göre saha, deprem risklerinin faaliyete devam etmeyi tehlikeli hale getirmesi nedeniyle 1 Ekim'e kadar kapatılacak.
Vijlbrief, işletmede tutmanın tehlikeleri nedeniyle Groningen gaz sahasını 1 Ekim'e kadar kapatmayı amaçladıklarını, ancak nihai karar için kış sonrası Avrupa'da bir gaz sıkıntısı olup olmayacağını görmeleri gerektiğini söyledi.
İHTİYAÇ HALİNDE ÜRETİME 1 YIL DAHA DEVAM EDİLECEK
Bununla birlikte, ihtiyaç olması halinde Ekim 2024'e kadar açık kalacak. Vijlbrief, Avrupa'nın ciddi bir gaz ihtiyacı içinde olması halinden Groningen'in Ekim 2024'e kadar açık kalabileceğini de vurguladı.
Hollanda, ülkenin kuzeyindeki Groningen sahası aracılığıyla Avrupa'nın ana gaz tedarikçilerinden biriydi. Shell-ExxonMobil ortak girişimi olan NAM tarafından işletilen Groningen'deki üretim, faaliyetlerin neden olduğu depremlerin can ve mal için çok büyük bir tehdit oluşturduğunun fark edilmesinden sonra 2010'larda keskin bir şekilde azalmıştı. Ancak Hollanda Ekonomi Bakanlığı, geçen yılın başında doğal gaz arz güvenliğinin sağlanması için Groningen sahasında doğal gaz üretiminin artırılmasına izin vermenin gerekli olabileceğini açıklamıştı.
Hollanda'nın kuzeydoğu kesiminde Groningen şehrinde bulunan Groningen gaz sahası, tahmini 2.740 milyar metreküp kazanılabilir doğal gaz rezervine sahip. Gaz sahası 1959'da Slochteren yakınlarında keşfedildi.