Enerji Günlüğü - Nikola Motors kurucusu Milton, hidrojen motorlu araçlarıyla ilgili yanıltıcı reklam ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle 4 yıl hapis cezası ve bir milyon dolar para cezası aldı.
Hidrojen yakıtlı ve elektrikli kamyon üreticisi Nikola Motors'un kurucusu Trevor Milton, 18 tekerlekli kamyonlarının sıfır emisyonlu olduğu yönündeki yanıltıcı reklamları ve sosyal medya mesajları nedeniyle yargılandığı davada, 4 yıl hapis cezası ve 1.000.000 dolar para cezasına çarptırıldı.
Mahkeme, kararı açıklarken; aylar boyunca yanıltıcı mesajlarla şirketi övmek; bunu sosyal medya üzerinden gerçekleştirmek; yanıltıcı mesajları farklı medya kuruluşlarında tekrar tekrar söylemek yoluyla şirket yatırımcılarının önemli ölçüde zarara uğratıldığını bildirdi.
HINDENBURG RESEARCH’ÜN RAPORU İHBAR KABUL EDİLDİ
Milton hakkındaki dava; şirketler hakkında yayınladığı ses getiren raporlarla bilinen ABD merkezli Hindenburg Research’ün Nikola Motors ile ilgili raporuna dayanarak açılmıştı. Raporu Trevor Milton'ın General Motors ile 2 milyon dolarlık bir ortaklık anlaşması imzalamasından iki hafta sonra ortaya atıldı. Davanın açılmasıyla Trevor Milton 2023 yılında tutuklandı. Milton’ın tutuklanması bile Nikola Motor yatırımcılarının zarar etmesine neden olmuştu.
Hindenburg Research, raporunda iddiaları dile getirirken “karmaşık bir sahtekarlık” ve “yalan okyanusu” gibi ifadeler kullanmıştı. Raporda bir reklam çalışmasında şirketin bir kamyonu yokuş aşağı yuvarlayarak otoyolda seyrediyormuş gibi gösterdiği; bir başkasında ise aslında doğalgazla çalışan bir aracın yan tarafına “hidrojen elektrikli” sözcüklerinin yazıldığı örnekleri verilmişti.
ENERJİDE YANILTICI REKLAM ÖNEMLİ BİR SORUN
Aslında hidrojen enerjisi olsun diğer enerji kaynakları olsun alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan motorların “temiz enerji” kullandığı yönündeki reklamların varlığı yaygın bir sorun haline geldi. Sorun hem kamuoyunun bu enerji kaynaklarında olan güvenini zedeliyor hem de alternatif arayışlarının devamlılığına zarar veriyor. Hidrojenli araçlar, biyoyakıtlar, sentetik yakıtlar hatta elektrik motorlu araçlar bile genelde çevre dostu çözümler olarak pazarlanıyor ancak gerçek bundan biraz daha karmaşık maalesef. Çünkü örneğin hidrojenin üretimi, başlı başına önemli emisyonlara neden olabiliyor. Benzer şekilde, yenilenebilir olduğu düşünülen bazı biyoyakıtlar ve sentetik yakıtlar, tüketicilere her zaman bildirilmeyen diğer çevresel etkiler de yapabiliyor. Dolayısıyla bu teknolojilerle ilgili “sıfır emisyon” veya “temiz enerji” iddiaları iklim sorunlarıyla mücadeleye zarar verebiliyor.