HES’çilerden hibrit için lisanssız santral talebi

Mermercilere ormanda lisanssız elektrik izni verilince, HES yatırımcıları da mevcut santralleri hibrit üretim tesisine dönüştürmek amacıyla daha önce kullandıkları taş ocakları ve dolgu alanlarına lisanssız santral kurma hakkı istedi.

Enerji Günlüğü - Hidroelektrik Santralları Sanayi ve İş İnsanları Derneği (HESİAD) Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, güneş ve rüzgâr yatırımları hızla büyümekle birlikte, HES’lerin enerji arz güvenliği açısından kritik bir rol üstlenmeye devam ettiklerini vurguladı. Güven, HES’lerin bu kritik rolünü lisanssızlar ve ayrıca hibrit GES’lerle güçlendirmek için Türkiye’nin önünde iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

BÜROKRASİYE TAKILMADAN HIZLI YATIRIM ŞANSI

HESİAD Başkanı Güven, Orman alanlarındaki madencilik tesislerine, ruhsat sahaları içinde ve dışında kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere lisanssız elektrik üretimi imkânı verildiğini hatırlattı. Bu düzenlemelerin HES’lere Türkiye’nin kurulu gücünü hızla arttıracak bir manevra alanı sunduğunu ifade eden Elvan Tuğsuz Güven, “Hali hazırda tüm izinleri ve ilgili teknik altyapıları tamamlanmış durumdaki HES’ler, bürokratik süreçlere takılmadan, hızla devreye alınabilecek şekilde lisanssız enerji yatırımları yapılmasına son derece müsait durumdalar” dedi.

TAŞOCAĞI VE DOLGU SAHALARINA GES

Güven, uygun sahalarda yer alan HES’lere kurulu güçleri kadar yine kendi sahasına lisanssız enerji yatırımı yapılması izni verilmesini istedi. Hidroelektrik santrallerini hibrit elektrik üretim tesisine dönüştürecek yatırımların önünün açılmasını da talep eden da Elvan Tuğsuz Güven, ormanlık alanlardaki madencilik tesislerine verilen lisanssız santral iznileri kapsamında HES’lerin inşa döneminde kullanılan taş ocakları ve dolgu sahalarının da bu amaçla kullandırılmasının Türkiye’nin artan enerji ihtiyacına en çevreci ve en hızlı şekilde cevap vermeyi sağlayacağını vurguladı.

DÜZENLEYİCİ KURULUŞLARA “İVEDİLİK” ÇAĞRISI

HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, ilgili kurum ve kuruluşlara seslenirken “Düzenleyici kuruluşların bu fırsattan ülkemiz adına azami ölçüde yararlanmak için ilgili düzenlemeleri ivedilikle devreye almasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.