Helion Energy, nükleer füzyon çalışmalarına finansman sağladı

Temiz enerji üretimi için Güneş’i taklit eden nükleer füzyon teknolojisi geliştiren Helion Energy, 425 milyon dolar yatırım aldı. 

Enerji Günlüğü - Amerikan füzyon araştırma şirketi Helion Energy, nükleer füzyon reaktörü geliştirme vaadiyle F serisi turunda 425 milyon dolar yatırım aldı ve değerlemesini 5 milyar doların üzerine çıkardı.

2028'den itibaren Microsoft için elektrik üretmeye başlayacak olan 12 yıllık nükleer enerji girişiminin yatırımcıları arasında Sam Altman da bulunuyor ve şirketin OpenAI ile görüşme hâlinde olduğu belirtiliyor.

Girişimin Polaris adı verilen yedinci nesil son prototipinin elektrik üretiminde kullanılacak ilk füzyon reaktörü olması bekleniyor. Polaris, füzyon elde etmek için darbeli yüksek güçlü mıknatıs teknolojilerini kullanacak. 

Helion'un santrali, bir yıllık geçiş döneminin ardından 50 megavat veya daha fazla elektrik üretimi hedefliyor. Bir megavat, bir günde yaklaşık 1000 ABD konutuna elektrik sağlayabilecek. 

NÜKLEER FÜZYON NEDİR?

Nükleer füzyon, iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Füzyon tepkimeleri Güneş'te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş'ten gelen ısı ve ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana geliyor. Nükleer füzyon, enerji üretmek için atomların hep beraber erimesini gerektiriyor. (Bu işlem Güneş’te olana benziyor). Geleceğin en önemli ve temiz enerji kaynağı olarak görülen nükleer füzyon ile laboratuar ortamında yapay bir Güneş oluşturup sonsuz enerji elde edilmesi hedefleniyor.