Havayı temizleyen bisiklet tekeri geliştirildi

İngiltere’de her kilometrede 0.665 metreküp havayı filtreleyerek temizleyen hafif bir bisiklet tekerleği geliştirildi.

Enerji Günlüğü - İngiltere’de her kilometrede 0.665 metreküp havayı filtreleyerek temizleyen hafif bir bisiklet tekerleği geliştirildi.

Hava kirliliğinin özellikle büyük şehirlerde tehlikeli boyutlara geldiği günümüzde insanların hem sağlıklı kalmalarına, hem atmosferi kirletmemelerine hem de havayı temizlemelerine olanak sağlayacak bir tasarım dikkat çekiyor. Londralı tasarımcı Kristen Tapping tarafından geliştirilen ROLLOE isimli bir bisiklet tekeri, katmanlı yapısı sayesinde kullanıcılar bisikleti kullanırken havayı içine çekip filtreleyebiliyor. Tekerin bu sayede ozon, karbondioksit ve azot dioksit gibi hava kirleticilerden arındırılmış havayı tekrar ortama dağıttığı kaydediliyor.

Polimer 2020'de Tasarım İnovasyonu ödülüne layık görülen ROLLOE’nin iki farklı işlevsel prototipini tasarlayan Tapping, üçüncü bir prototip üzerinde çalışıyor. Tapping finansman bularak önümüzdeki 18 ila 24 ay içerisinde üretime başlamayı planlıyor. 

HAFİF VE KATMANLI BİR TEKERLEK

Yalnızca 1 kilo 50 gram ağırlığında olan üç kollu bir hafif spor tekerleği olan ROLLOE, iki jant kapağı benzeri parçaya sahip. Tekerlek ve jant kapakları arasında, filtrelenmiş havanın dışarı atılacağı üç farklı filtre ve kanat bulunuyor. Pis hava, merkez yerçekimi yoluyla merkezkaç kuvveti ile emiliyor ve kanatçıklardan dışarı itiliyor. Üç filtreleme katmanına sahip tekerlekteki aktif karbon ve HEPA filtrelerinin yaklaşık olarak 250 km’de bir değiştirilmesi gerekiyor. 

HER KM’DE 0,665 M3 HAVAYI FİLTRELEYEBİLİYOR

Tapping, ne kadar çok pedal çevrilirse, o kadar fazla havanın arındırılabileceğini kaydediyor. ROLLOE, her kilometrede 0.665 metreküp havayı filtreleyebiliyor.