Hava kirliliği yılda 32 bin erken ölüme neden oluyor

Enerji Günlüğü - Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’deki hava kirliliğinin her yıl 32 bin erken ölüme sebep verdiğini belirtti.Temiz Hava Hakkı...

Enerji Günlüğü - Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’deki hava kirliliğinin her yıl 32 bin erken ölüme sebep verdiğini belirtti.

Temiz Hava Hakkı Platformu (THH), yaptığı açıklamada Türkiye’deki hava kirliliği sorununa ve kömürlü termik santrallere dikkat çekti. Platformun açıklamasına göre, Türkiye’de hava kirliliği her yıl 32 bin erken ölüm vakasına sebep oluyor. THH üyelerinden Türk Toraks Derneği tarafından yapılan güncel analize göre ise, Artvin dışında kalan tüm illerin havası Dünya Sağlık Örgütü referans değerlerine göre kirli.

ÇANAKKALE TEHDİT ALTINDA

Çanakkale ili ve Çan ilçesi ile ilgili de değerlendirmeler yapan platform üyeleri, 2017 yılı Aralık ayına kadar üç adet kömürlü santralin işletmede olduğunu, Biga’daki Cenal Termik Santrali’nin de devreye girmesiyle bu sayının dörde çıktığını açıkladı. Çan-2 santralinin de Haziran 2018’de devreye girmesiyle bu sayının beşe yükseleceğini kaydeden platform Çanakkale’de termik santrallerin yılda 10 milyon ton kömür yakacağını belirtti. Platform yaptığı açıklamada ülke çapında evlerde ısınma amaçlı yılda 11,4 milyon ton kömür yakıldığına dikkat çekti. Neredeyse aynı miktardaki kömürün sadece Çanakkale il sınırları içerisindeki termik santrallerde yakılması hava kirliliğini geri dönüşü olmayan şekilde olumsuz etkileyeceği belirtildi.

HAVA KİRLİLİĞİ ÇANAKKALE’DE YÜZDE 150 ARTABİLİR

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 2017’de yaptığı bir çalışmaya göre Çanakkale’de 2017 yılında planlanan toplam 16 termik santral işletmeye geçerse Bandırma-Çanakkale arasındaki bölgede PM2.5 kirliliği yüzde 150, İstanbul’da ise yüzde 25 artabilir; bu santrallerin yaratacağı hava kirliliği yılda bin 130 erken ölüme yol açabilir. Konuyla ilgili HEAL Türkiye Danışmanı Funda Gacal, “Linyit kömürü de dahil tüm kömürler kirleticidir, evsel ısınmada kömür kullanımından vazgeçerken enerji üretimi gibi büyük bir sektörü göz ardı edemeyiz” diye konuştu.

ÖNLEM ALMAK İÇİN HIZLI HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR

Türk Toraks Derneği’nden Doc. Dr. Haluk Çalışır, “Bölgedeki toplum sağlığının korunması ve hastalık yükünün azaltılması; ancak ısınma amaçlı kömür kullanımının kontrol altına alınması, mevcut santrallerin çevre yatırımlarının tamamlanması ve Çanakkale’deki yeni kömürlü termik santral projelerinin sonlandırılması ile mümkün olabilir. Ulusal mevzuattaki değerler bakımından ise Türkiye’de 78 ilden 52’sinin (%67) havasının kirli olduğu göz önüne alınırsa, ülkemizde hava kirliliğinin önüne geçebilmek için hızlı harekete geçmemiz gerektiği çok açık” dedi.