Hattat Enerji ‘ Uyuyan Güzel’i uyandıracak

Enerji Günlüğü – Hattat Enerji PolonyalıKopex S.A. ve Famur S.A.firmaları ile Bartın Amasra Taşkömürleri ve Termik Santral Projeleri ile çalışmalarına...

Enerji Günlüğü – Hattat Enerji PolonyalıKopex S.A. ve Famur S.A.firmaları ile Bartın Amasra Taşkömürleri ve Termik Santral Projeleri ile çalışmalarına ilişkin teknik ve ticari işbirliği anlaşması imzaladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Polonya ziyaretinde, Amasra Taşkömürleri ve Termik Santral Projesi için, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılımıyla Polonyalı firmalarla Hattat Enerji arasında 250 milyon Euro’luk stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. Turgut Özal bu projeyi 1985 yılında başlatmış ve "Uyuyan Güzel" olarak adlandırmıştı.

250 MİLYON EURO’LUK İŞBİRLİĞİ

Anlaşma ile taşkömürünün yeraltı ve yerüstü mekanizasyon sistemleri ile çıkarılması (elektronik sistemle çevreye duyarlı, emniyetli ve güvenli), rehabilitasyonu ayrıca, santral yakıtı, torba kömür ve koklaşabilir kömür haline getirilinceye kadar olan safhalarda kullanılacak teknoloji transferi ve ticari konularda işbirliği yapıldı. Yer altı ve yerüstü mekanizasyon sistemleri ile çevreye duyarlı, emniyetli üretim sistemlerini öngören anlaşmalar 250 milyon Euro’luk işbirliğini temsil ediyor.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Hattat, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Toplam yatırım tutarı 3,5 milyar Euro olan, Türkiye’nin kömür ithalatını yıllık 5 Milyar dolar (%25) azaltarak, taşkömürü üretimini 3 katına çıkaracak, Türkiye’nin toplam enerji üretiminin %12’sini tek başına karşılayacak santrallerin, doğaya kükürt ve gaz salınımını sıfırlayan, tamamıyla ekolojik ve çevreye duyarlı bu proje ile Türkiye’de ilk kez uygulanacak “Ultra Süper Kritik” teknolojisi ile inşa edilecek. Şu anda1500 kişinin istihdam edildiği projede kömür ve termik santral projelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte istihdam 11 bin kişiye ulaşacak ve Bartın ili ve çevresine tersine göç başlayacaktır” dedi.

İpek Hattat, Hattat Holding grup şirketlerinden "Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş.” Batı Karadeniz bölgesinde bulunan taşkömürü ve taşkömürü ile çalışacak termik santral yatırımları yapmakta olduğunu anımsatarak şu bilgileri verdi: “Hattat Enerji’nin Bartın ve Amasra’daki taş kömürü yataklarının ekonomiyikazandırılması, enerji üretiminde yerli kaynaklara dayalı yatırımların arttırılarak “enerji arzıgüvenliği”nin sağlanması, dışa bağımlılığın ve cari açığın azaltılması amacıyla Çinliler ile açtığı -800 ile -1000 metre derinliğindeki kuyuların devam çalışmaları hızla sürdürülüyor.

50 bin m2 lik alanda yapılan ve yapılmakta olan karotlu sondajlarla bölgede bugün 750 Milyon Ton, sondaj yapılmamış sahalarda devam eden karotlu sondajlarla 1 Milyar Ton seviyesinde taşkömürü rezervi olduğu tahmin edilmektedir. Öncelikli olarak bu bölgede çıkarılacak 6000-6500 kalorili Taşkömürü hedefi başlangıçta 5 milyon ton/yıl’dır. Diğer projelerinde hayata geçmesi ile nihai üretimin 10 milyon ton /yıl olması hedeflenmekte. Bu kömür üretim hedefleri ile bölgede kurulacak ilk aşaması 2x660 MW=1320 MW olmak üzere toplam 4x660 = 2640 MW gücünde termik santral projeleri çalışmaları devam etmekte.

Polonya elektrik ihtiyacının %90’ını kendi ülkesinde çıkardığı kömüre dayalı Termik Santrallerden karşılamaktadır.Gerek kömürün çıkarılması gerekse termik santrallerin yapımı konusunda geçmişe dayalı ciddi tecrübe ve teknoloji birikimi olan bir ülkedir. Bu paralelde 22 Nisan 1986 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya Hükümetleri arasında imzalanan protokol ve 6 Temmuz 1986 tarihli Resmi gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Amasra Bölgesinde taş kömürü üretimine yönelik ortak proje geliştirilmesi kararlaştırılmıştır. O günlerde sondaj faaliyetleri başlatılan ancak muhtelif nedenlerle hayata geçirilemeyen bu büyük ölçekli projenin gerçekleştirilmesinde bayrağı Hattat Enerji, Hükümetimizin enerji politikaları önderliğinde devralmış bulunmaktadır.”