Enerji Günlüğü - Harvard Üniversitesi, yapay fotosentez sistemiyle karbondioksit tüketerek yakıt oluşturan bir "biyonik yaprak" geliştirdi.
Harvard Üniversitesi'nden ünlü kimyager Daniel Nocera'nın önderliğindeki ekip, daha önce geliştirdikleri ve suyu hidrojen ve oksijen bileşenlerine ayıran suni yaprak projelerini bir adım ileriye taşıdılar. Ekip, Harvard Tıp Okulu Biyokimya ve Biyoloji Sistemleri Profesörlerinden Pamela Silver'in da katkılarıyla, suyun moleküllerine ayırmakla birlikte geliştirdikleri bakterilerin yardımıyla hidrojeni kullanılabilir sıvı yakıta dönüştüren "biyonik yaprak" geliştirdi.
Enerji alanında verimlilikte çığır açacak güncellenmiş "bionic leaf 2.0" yeni nesil enerji sistemlerine iyi bir örnek ve fosil yakıt kullanımını azaltacak bir teknoloji.
Nocera liderliğindeki ekip, ilk yakıt hasat edilebilen biyonik yaprağı 2011'de geliştirdi. Bu yaprak hidrojen ve oksijene bölünmüş suda doğal fotosentez sürecini taklit edebiliyordu. Şimdi ise Harvard Tıp Fakültesi Biyokimya ve Sistemler Biyolojisi Profesörü Pamela Silver'ın yardımıyla geliştirilen biyonik yaprak, güncelleştirilmiş bir sürümüyle suyun dışında da etkin hale geldi.
Nocera, insanların önceleri suyu ayrıştırma işi için fotosentezi kullandıklarından, kendisinin ise doğada fotosentez verimliliğinin üzerine gittiğinden bahsetti. Güneşe, suya, havaya ve bir de ağaca baktıktan sonra fotosentezin gerçekleştirdiklerinin oldukça şaşırıtıcı olduğuna vurgu yapan Nocera, kendisinin ve ekibinin fotosentezin tüm bu enerjiyi yakıta çevirme kısmı ile daha yakından ilgilendiklerini belirtti.