GÜYAD’dan yoğun enerji diplomasisi

Enerji Yatırımcıları Derneği GÜYAD, yenilenebilir enerji sektörününün önünü açma yönünde karar verici kurumlarla yoğun bir enerji diplomasisi yürütüyor.

Enerji Günlüğü - Enerji Yatırımcıları Derneği GÜYAD, kamu kurumlarına bir dizi ziyarette bulunarak enerji sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini gündeme getiriyor. Dernek özellikle son iki aydır yoğunlaştırdığı çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. nezdinde yoğun temaslarda bulundu.

GÜYAD Başkanı Cem Özkök öncülüğünde yürütülen görüşmeler serisinde GES, RES, HES ve JES projelerinin karşılaştığı sorunlar, enerji depolama projelerinin gerçekleştirilmesinde yaşanan sıkıntılar ve bunlara ilişkin sektörün çözüm önerileri gündeme getiriliyor.

ATILMASI GEREKEN ADIMLAR ELE ALINIYOR

Yapılan temaslarda, yenilenebilir enerji projelerinin hızlandırılması yoluyla Türkiye’nin 2035 ve 2053 Ulusal Emisyon Hedefleri’ne erişebilmesi adına ivedilikle atılması gereken adımlar ele alınıyor. Sektörün beklentilerinin karar verici kurumların en üst düzey yönetimlerine, kamunun bu konularda aldığı aksiyonların ve dikkate aldıkları hususların da sektör geneline iletilmesi adına gerçekleştirilen temaslar, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi, doğalgaz ithalatının önlenerek cari açığın azaltılmasına önemli katkılarda bulunulması ve emisyon hedeflerine erişimin kolaylaştırılması amacıyla gerçekleştiriliyor.

“SEKTÖR ADINA ENERJİ DİPLOMASİSİ YÜRÜTÜYORUZ”

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, yenilenebilir enerji sektörünün tamamını kapsayan bir STK kimliğiyle aralıksız sürdürdükleri temasları, Türkiye enerji sektörü adına ‘yoğun enerji diplomasisi’ olarak nitelendirdi.

Enerji yatırımcılarının yüzde 95’ini temsil eden bir üye yapısına sahip olduklarını hatırlatan Özkök, “Dolayısıyla hem proje hazırlık süreçlerinde hem de sahada sektörün deneyimlediği tüm sorunlara vakıfız. Sektörün önünün nasıl açılabileceği, bu konuda hangi ek adımların atılabileceği konusunda da birinci elden bilgiye sahibiz ve görüşmelerimizi esasen tüm sektör adına yürütüyoruz. Bu konuları ülkemizin karar verici kurumlarına taşımak yatırımcı olarak bizim sorumluluğumuz. Tüm dünyanın yenilenebilire yöneldiği bir dönemde biz de elbette Türkiye’yi bu alanda daha ileriye taşımak için çalışmakla yükümlüyüz. Türk yatırımcısı öncelikle Türkiye’de, ülkemizde yatırım yapmak istiyor. Bunun için de yaşanılan sorunlara ortak çözümler bulunması gerekiyor” mesajı verdi. 

GÜYAD Başkanı Özkök, görüşmelerde gündeme getirdikleri konuları da ana hatlarıyla şu şekilde özetledi:

- Yenilenebilir enerji sektörünü büyütecek ve daha da güçlendirecek mevzuat değişiklikleri,

- Proje izin ve ruhsat süreçlerinde yerel yönetimler de dahil olmak üzere yaşanan sorunlar, ‘Süper İzin’ mekanizmasına yönelik çalışmalarda gelinen nokta

- Hibrit öncelikli olmak üzere yeni kapasite artışları ihtiyacı,

- Lisanssız üretim ve özellikle OSB’lerde sanayicilerin ‘sıfır karbon’ hedeflerine erişme yükümlülükleri konusunda atılabilecek adımlar,

- Artan kuraklık nedeniyle üretimleri azalan HES’lere hızlıca GES ve RES yapılması süreçlerinin önünün açılması ve bu durumdan etkilenen HES’lere yönelik kolaylaştırıcı olabilecek düzenlemeler

- Elektrik iletim altyapısında daha fazla yatırım ve iyileştirme ihtiyacı

- Depolamaya ilişkin teknik kriterler mevzuatının hızlandırılması, depolama projelerinin daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlayabilecek uygun yer gösterimleri

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, yürüttükleri temasları bundan sonra da hız kesmeden devam ettireceklerinin altını çizdi.