Enerji Günlüğü - Hidroelektrik santraller halen ülkemizin birincil yenilenebilir enerji kaynağı durumunda bulunuyor. Bu santrallerin Türkiye için önemini gündemde tutmayı amaçlayan HESİAD, HES’lerin yakın ve orta vadede oynayabilecekleri rolü daha da güçlendirmek üzere farklı çalışma gruplarıyla faaliyetlerini artırıyor.
Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, hidroelektrik santrallerin depolama kapasitesinin barajlı santrallerin doğal kapasitesi dışında pompaj depolamalı santrallerle de artacağını belirtti.
HESİAD olarak bu alanda çalışmak üzere oluşturdukları ‘Yeni Yatırımlar ve Pompaj Santraller’ çalışma grubunun faaliyetlerini yoğunlaştırdığını söyleyen Güven, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini el birliğiyle ortaya koyabilmek için TESAB ve Enerji Üreticileri Derneği iş birliğiyle ‘Pompajlı HES Çalışma Grubu’nu hayata geçirdiklerini de kaydetti.
AKADEMİK ARAŞTIRMALARA ATIF
Güven, Avusturalya Ulusal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Andrew Blakers’ın yaptığı araştırmaya göre, pompaj depolamalı santrallerin bataryalarla birlikte kullanılması durumunda küresel enerji depolama ihtiyacının yüzde 90’ından fazlasını karşılayabileceğinin öngörüldüğüne dikkat çekti.
Pompaj depolamalı santraller ‘günlük ve uzun süreli depolama kaynakları’ olarak bütün gelişmiş ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarının yine yenilenebilir kaynaklar kullanarak yedeklenmesi ve dengelenmesi için yaygın olarak kullanılıyor. Bu santrallerin, son dönemde oldukça gündemde olan saatlik depolama üniteleri ile farklı işlevler yüklenmeleri de beklentiler arasında yer alıyor. Küresel ve ulusal emisyon hedeflerinin temiz enerji üretimini ve ayrıca enerji depolamayı gerektirdiğini hatırlatan Elvan Tuğsuz Güven, HES’lerin bu alandaki rolllerinin giderek artacağını sözlerine ekledi.