Güven: 2035 HES hedefi yukarı yönlü revize edilmeli

HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, Türkiye’nin 180 milyon gigavatsaatlik fizibıl hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu belirterek, enerji bakanlığının 2035 yılı HES kurulu gücü hedefini yukarı yönlü revişe edilmesi gerektiğini söyledi.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi Ankara’da başladı. Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, zirvenin tüm hidroelektrik sektörü paydaşlarını bir araya getirdiğini belirtti. Suyu, “hem yaşamı idame ettirmek için, hem enerji ihtiyacımıza cevap vermek için değişip gelişebilecek kudrette çok kıymetli bir kaynak” olarak tanımlayan Tuğsuz şöyle devam etti:

“Su yenilenebilir enerji kaynakları arasında da planlı ve regüle olarak kullanılabilen ilk kaynak! Diğer tüm kaynaklarda olduğu gibi suyu da, çevreye mümkün olan en az etkiyi yaratarak, yatırım yapılan coğrafyaya, yatırım sonrası iyileştirici faaliyetlerde bulunulmasını garanti ederek ve bu etkileri topluma da en doğru şekilde, bütün şeffaflığıyla anlatarak daha fazla kullanmamız gerektiği ortada.”

Bugünün dünyasında hidroelektrik santrallerin (HES) enerji arz güvenliğinin, sürdürülebilir ve kesintisiz enerji tedarikinin bel kemiğini oluşturduklarını belirten Tuğsuz şöyle devam etti:

28 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

“Kasım 2024 yılı itibarıyla hidroelektrik kurulu gücümüz 32 bin 203 megavata ulaşmış durumda; yani HES’ler, tüm yenilenebilir enerji kaynakları arasında lider konumda. Bunda özel sektörün payını 16 bin 57 megavat ve yine özel sektörün yatırım tutarını takriben 28 Milyar dolar olarak hesaplıyoruz. Toplam barajlı santral sayımız 147 adet ve temsil ettikleri kurulu güç de 23 bin 863 MW. Sektörümüz, yurtdışına ihracat yapan bir sektör olarak yan sektörlerle birlikte, 30.000 kişiye istihdam sağlıyor.”

HES’LER ENERJİ İTHALATINI YÜZDE 23 AZALTTI

Günvel verilere göre HES’lerin toplan elektrik üretimine yüzde 22,90 oranında katkı sağladığını ifade eden Elvan Tuğsuz Güven “Hidroelektrik üretiminin yenilenebilir enerji kaynakları arasındaki oranı ise yüzde 49 seviyesinde. Bu üretimle, 2024 yılı için enerji ithalatımızın yüzde 23 oranında azaltılmasını sağlamış durumdayız.

SON 20 YILDA 20.000 MW KURULDU

HES kurulu gücünde son 20 yılda yaşanan gelişmelere de değinen HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, “

2005’te 12 bin 975 MW hidroelektrik kurulu gücümüz varken 2015’te bunun 25 bin 900 MW’a çıktığını, yani 10 yılda HES kurulu gücümüzü 2’ye katladığımızı görüyoruz. 2015 ile 2024 arasındaki 9 yıllık dönemde ise, toplam 6 bin 200 MW artışla şu anki mevcut HES kurulu gücümüz olan 32 bin 200 MW’a ulaşmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER YIL 1000 MW’LİK YENİ HES KURULACAK”

Son 20 yıllık dönemde her yıl yaklaşık 1.000 MW’lık bir HES kurulu gücünün sisteme kazandırıldığını kaydeden Elvan Tuğsuz Güven “2035 hedeflerimize 11 yıl var. Eldeki veriler, önümüzdeki 11 yılda toplam 11 bin MW’lık yeni HES kurulu gücünü ülkemize kazandırabileceğimizi gösteriyor” diye konuştu.

180 BİN MWH’LİK FİZİBIL POTANSİYEL

Elvan Tuğsuz Güven, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre hidroelektrikte halen toplam 180 bin MWh’lik teknik ve ekonomik fizibilitesi olan, yatırım yapılabilir bir hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu söyledi. Bu açıdan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kısa bir süre önce açıkladığı 2035’te toplam 35 bin MW’lık HES kurulu gücüne ulaşma hedefinin, yukarı yönde revize edilmesi gerektiğini ifade eden Elvan Tuğsuz Güven, “Cari açığı önleme gerekliliğimiz ve 2035’te yenilenebilir enerji ihracatçısı olma hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, HES'lere yatırım yapmak ve bu alandaki gelişmeleri desteklemek, enerji arz güvenliğimiz ve sürdürülebilir kalkınmamız için kritik önem taşıyor” dedi.

“HES’LER KALKINMA HAMLELERİNİN BELKEMİĞİ”

HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, hidroelektrik santrallerinin Türkiye’nin kalkınma hamlelerinin bel kemiğini oluşturduğunu belirterek “Türkiye’nin Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi ile bu kıymetli sektörün; ekonomik gereklilikler, 2035 enerji ihracatçısı olma ve emisyon hedefleri ile paralel olarak nasıl faydalar sağlayabileceğini ortaya koymak, ve sektörümüzde ‘hibrit’, pompaj depolama’, ‘havza su yönetimi’ başlıklarında iyi modellerin nasıl hızla yaygınlaştırılabileceğinin, bu alanlardaki yatırımların neden ve nasıl hızlandırılması gerektiğini, hem sektör paydaşlarına hem de geniş kitlelere anlatmak istediklerini vurguladı.

“Keban Barajı şantiyesi lojmanlarında doğan ve daha sonrasında bütün hayatı, barajlarda, HES’lerde, Su’yun gücü ve enerjisiyle geçen bir sektör profesyoneli” olduğunu belirten HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven “Sektörümüz yararına ciddi katkılar koyma vizyonuyla hareket eden HESİAD’ta sektör duayenleri ile hizmet vermekten mutluyum. Türkiye hidroelektrik sektörünü hem ülkemiz hem de dünya yararına daha da geliştirmek adına çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğimizi de bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.  

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü