Enerji Günlüğü - Ortadoğu Grup Başkanı Mehmet Gür, Türkiye’de tüm çöpler toplanıp değerlendirilse bile Rus gazından sağladığımız elektriğin yüzde 5’ini ancak karşılayabileceğini söyledi.
EGAD (Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği) işbirliği ile Avrupa’nın en büyük tesisi Kemerburgaz Odayeri Çöp Gazından Elektrik Üretimi Santrali’ne düzenlenen gezide, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gür, Türkiye'deki tüm çöplerin toplanması halinde, 2016 yılı için çöp gazından elektrik üretim potansiyeli yaklaşık 2 milyar kWh/yıl civarında olduğunu belirterek, bunun da Rus gazından sağladığımız elektriğin %5’ini ancak karşılayabildiğini ifade etti.
Gür, “Türkiye'deki tüm çöplerin toplanması halinde, 2016 yılı için çöp gazından elektrik üretim potansiyeli yaklaşık 2 milyar kWh/yıl civarındadır. Bugün itibari ile Türkiye’de çöp gazından enerji üretimi için 20’nin üzerinde ilde faaliyetler devam etmekte olup yalnızca çöp gazından elektrik üretim santrallerindeki kurulu kapasite 180 MW seviyelerindedir. Ülkemizde 2015 yılının ilk on bir ayında 236 milyar kWh’lık elektrik üretimi yapılmıştır. Bu süre içinde gerçekleşen elektrik üretiminin 88 milyar kWh’ı doğalgazın üretimdeki payıdır. Yani Rusya’dan gelen gazdan toplamda yaklaşık 42 Milyar kWh elektrik üretmiş olduğumuzu kabul edersek, Türkiye’de tüm çöpler toplanıp değerlendirilse bile Rus gazından sağladığımız elektriğin %5’ini ancak karşılayabiliriz,” dedi.
Hayvansal atıklardan elde edilebilecek elektrik üretim potansiyelinin ortalama 5,5 milyar kWh/yıl, kentsel atıksu arıtma çamurlarından elde edilebilecek elektrik potansiyelinin ise ortalama 0,7 milyar kWh/yılolduğuna dikkat çeken Gür, bu değerlere tarımsal alanlardan elde edilebilecek elektrik üretim potansiyelini de eklediğimiz zaman biyogaz ve biyoenerji ile üretilebilecek elektrik enerjisinin yaklaşık 18.000 GWh/yıl olduğunu kaydetti.
BİYOGAZ VE BİYOENERJİDE DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ
Gür, 2015 yılı yaklaşık toplam enerji tüketiminin 260.000 GWh/yıl olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederek, "Bu rakamlara göre biyokütle potansiyelimiz kullanılarak ülkemizin toplam elektrik üretiminin %7’sini karşılamak mümkündür. Ancak şu anda ülkemizdeki biyokütle santrallerinin toplam kurulu gücünün yaklaşık 300 MW olduğunu düşünürsek biyogaz ve biyoenerjide daha yolun başındayız,” dedi.
KÜÇÜK İLLER İÇİN BİYOGAZ TEŞVİKLERİ ARTTIRILSIN
Yenilenebilir enerji yatırımlarında uygulanan YEKDEM mekanizması ile üretilen elektriğe alım garantisi verildiğini ve yatırımcıya destek olunduğunu söyleyen Gür, kurumlar arası koordinasyonun daha da iyileşmesi durumunda, bugün karşılaşılan bazı zorlukların da en aza ineceğini belirtti.
Küçük illerde biyogaz tesisi kurulması için mevcut fiyat alım garantisi teşvik miktarının yeterli olmadığına dikkat çeken Gür, devlet teşvikinin arttırılmasının bu konuda oldukça yararlı olacağını ifade etti. Gür, her şehirde 2-3 biyogaz tesisinin olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
EVDE AYRIŞTIRMA CAN ALICI NOKTA
Yıllık evsel atık miktarının 26 milyon ton olduğunu ve bunun sadece yüzde 45'inin organık olmayan atık olduğunu kaydeden Gür, evsel atıkların evlerde ayrıştırılmasının verimlilik açısından oldukça önemli olduğunu söyledi. Yüzde 45 oranındaki bu atığın evlerde iyi ayrıştırılarak en verimli şekilde kullanılması durumunda bile yalnızca yüzde 5'inin değerlendirilebildiğinin de altını çizdi.
Tüm tesislerinde yerli üretim ekipmanları kullanmaya özen gösterdiklerini de ifade eden Gür, Şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından günlük 3 bin ton atık yakma kapasitesine sahip bir tesisin kuracağı bilgisini de paylaştı.
ODAYERİ TESİSİ
Odayeri Çöp Gazından Elektrik Üretimi Santrali 58 MW kurulum kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük, dünyanın da beşinci büyük çöp gazından enerji üretimi tesisi. 80 Hektarlık alana ve 40 milyon ton depolanmış atığa sahip olan tesis, Avrupa'nın en düzenli atık depolaması yapılan tesisi olma özelliğine de sahip.
Sabiha KÖTEK - İstanbul
...