Güneydoğu’ya doğalgaz yolda gerekirse BDP’yi bypass ederiz

Enerji Günlüğü - Önceki gün alınan kararla çoğunluğu Güneydoğu’da olmak üzere 11 il ve 5 ilçede doğalgaz iletim hatları için ihaleye çıkılıyor....

Enerji Günlüğü - Önceki gün alınan kararla çoğunluğu Güneydoğu’da olmak üzere 11 il ve 5 ilçede doğalgaz iletim hatları için ihaleye çıkılıyor. Yıldız, “BDP’ye rağmen bu yatırım yapılacak” mesajı verdi. Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) iş hayatında kadın çalışanların sayısını ve etkinliğini artırmak amacıyla düzenlediği toplantılar serisinin ikincisi ‘enerji’ başlığıyla dün İstanbul’da düzenlendi. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı toplantıda konuşan TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, enerjide kadın istihdamının artırılması adına Bakan Yıldız’dan destek istedi. Bu çağrıya olumlu yanıt veren Yıldız, gerek kısa tutulan toplantı sırasında gerekse bunun ardından düzenlenen özel yemekte enerji sektörüyle ilgili önemli mesaj verdi.

Bundan böyle Güneydoğu bölgesinde doğalgaz yatırımına hız vereceklerini açıklayan, bunun için önceki gün itibariyle kararın altına imza atıldığı bilgisini veren Yıldız, BDP’yi bölgede hizmetleri engelleyen, terör örgütüyle öpüşüp sarılan parti olarak nitelendirdi ve şunları kaydetti: “Biz gazı götüreceğiz. Seçimlerini yapsınlar, doğalgaza destek veriyorlar mı yoksa teröre destek vererek engelliyorlar mı? BDP hep yaptığı gibi bunu engellemeye mi çalışacak yoksa hizmete destek mi verecek, bunu göreceğiz. O hizmet oraya gidecek, engellenirse de gerekirse belediyeler bypass edilecek.”

Doğalgaz hatlarının döşenmesi ve hizmetin önünün açılması için yüzde 10’luk hisse karşılığı belediye meclislerinden karar çıkması gerekiyor. Bu noktada Güneydoğu bölgesindeki BDP’li belediyelerin tavrı önem kazanıyor.

İŞ MAKİNELERİ YAKILIYOR
Bakan Yıldız, Güneydoğu’da 11 il ve 5 ilçede doğalgaz ihalesine çıkma kararını önceki gün aldıklarını ifade etti. Belirlenen şehir ve ilçeler ise şöyle sıralanıyor: Şırnak, Hakkari, Mardin, Bitlis, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Tunceli, Artvin, Sinop, Tatvan, Doğubeyazıt, Gerze, Kızıltepe ve Güroymak. Bugüne kadar 81 ilin 65’inde doğalgaz dağıtımının yapıldığını anlatan Yıldız, BDP’nin isminin altını açıkça çizdi ve sadece bu yatırımın değil havaalanı ve baraj yatırımlarının da sürekli engellendiğini kaydetti. Yıldız, “Şırnak ve Hakkari’ye havalimanı yatırımı sürüyor. 2 hafta önce 21 iş makinesini yaktılar biliyor musunuz. Hakkari’de iki sulama barajının iş makinelerini de yaktılar. En az 20 örnek verebilirim. Bunları yakan terör örgütüyle sarılan öpüşüyorlar. Terör örgütüyle yan yana görülen BDP suçludur. BDP asıl bu tercihi yapmak zorundadır.” Yıldız, bölgede özel sektörün ihalelere rağbet etmemesi durumunda başka yollar deneyebileceklerini de anlattı.

‘KİMSE KEYİFTEN NÜKLEERE GİRMEZ’
Nükleer enerji konusunda geleceği öngörerek 3 santral  ile 12 üniteyi devreye alacaklarının altını çizen Bakan Yıldız, “Kimse keyfinden nükleer santral yapmaz. Çarptık böldük bu rakamları hedefimizle uygun gördük. Ama bunun yanı sıra su, güneş ve rüzgâr enerji tarafında da önemli yatırımların önünü açacağız” diye konuştu. Yıldız, bu yatırımı yapmalarının arkasındaki ön önemli sebebin ise yalnızca rüzgâr, güneş ve sudan sağlanacak olan enerjinin Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamayacak olması şeklinde nitelendirdi.

‘SURİYE OLAYI’ RUSYA VE İRAN’LA ARAMIZI BOZMAZ
Yemekte TİKAD üyelerinin  sorularını da yanıtlayan Taner Yıldız, “Türkiye, siyaseten Suriye’ye (Esad) karşı bir safta duruyor. Suriye’ye destek veren Rusya ve İran’a ise enerjide ciddi bağımlı konumda. Bu iki ülke Türkiye’nin enerjisini keserse ne olur?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Suriye olayı İran ve Rusya ile mevcut enerji ilişkilerimizi etkilemez. Siyasi konularda yaşanılan bir kısım ayrışmazlıkları bu işlere dahil etmeyiz. Hatta Suriye üzerinden geçen Arap gazı (Mısır’dan gelen hat) projesinde dahi inşaat çalışmalarını durdurmadık, devam ediyoruz.” İran’la gaz fiyatının indirimi konusunda anlaşamadıklarını ama diğer ülkelerle görüşmelerin sürdüğünün bilgisini veren Bakan Yıldız, Türkiye’ye İran üzerinden gelen Türkmen gazında ise bir sıkıntı olmadığını, bu işin sürdüğünü kaydetti.

‘AL YA DA ÖDE’ BİTİYOR
Uzun bir süre Türkiye’de enerji gündeminin ilk sıralarında yer tutan, doğalgaz tüketimindeki artışın ardından daha az konuşulmaya başlanan Rusya ile yapılan ‘al ya da öde’ anlaşmasının bu yıl biteceğinin bilgisini veren Bakan Taner Yıldız, “Bu yıl al ya da öde bitiyor. Rusya’nın bizden alacağı bir kuruş para kalmıyor, bizim de onlardan alacağımız gaz” dedi. Yıldız, son iki yılda yaşanan tüketimdeki yüzde 25’lik artışın ardından, yaptıkları görüşmeler sonrası bu safhaya gelindiğini anlattı.

DEVLERE AÇIK DAVET
Diyarbakır’da Shell’in kayagazı konusunda çalışmalara başladığını kaydeden Taner Yıldız, bu konuda Shell’den sonra kendilerine gelecek olan dünya devlerine kapılarının açık olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, sadece bu iş için değil petrol ve daha birçok konuda arama faaliyetlerini 13 kat artırdıklarını belirterek “Varsa petrolü bulacağız” diye konuştu.