Güney Kıbrıs krizine Türkiye formulü

Enerji Günlüğü - KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin elde edeceği gazı Türkiye üzerinden piyasalara sürerek krizden...

Enerji Günlüğü - KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin elde edeceği gazı Türkiye üzerinden piyasalara sürerek krizden çıkabileceğini belirterek, Güney ve Kuzey arasındaki ticari sınırların da kaldırılmasını istedi. Bakan Atun, Kıbrıs Adası'nın etrafındaki tüm doğal kaynaklarda Kıbrıs Türk'ünün en az Güney Kıbrıs halkı kadar hakkı olduğunu vurgulayarak, Güney Kıbrıs'ın içinde bulunduğu ekonomik krizi Kıbrıs Türkleri ve Türkiye ile işbirliği yaparak aşabileceğini söyledi.

"TİCARİ SINIRLAR KALKSIN"

Güney Kıbrıs ve KKTC arasındaki ticari sınırların kalkmasından yana olduklarını belirten Atun, bu şekilde Güney Kesimi, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'nin içinde bulanabileceği, yıllık 3 milyar avro ticaret potansiyeli olan bir ekonomik alanın geliştirilebileceğini vurguladı. Güney Kıbrıs'ın elde edilebilecek doğalgazı ticari yönden değerlendirmesinin son derece güç olduğunu söyleyen Bakan Atun,"Çünkü ellerindeki gazı önce sıvılaştırmaları daha sonra da başka bir tesiste dönüştürmesi ve kullanabilir hale getirmesi gerekiyor. Şu anda ki mevcut pozisyonda bunu yapmaları hemen hemen imkansız. Elde edilen gaz bu tür yatırımları mümkün kılabilecek büyüklükte değil. Kendileri için tek çıkar yol, Türkiye ile boru hattı ile bağlanarak, elde edilecek muhtemel gazı Türkiye üzerinden piyasaya vermeleri olacaktır. Güney Kıbrıs'ın bugüne kadar yürüttüğü olumsuz ve düşmanca tavırları onlara ekonomik alanda son derece önemli bir noktayı kapalı bırakmıştır" dedi.

10 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF

Türkiye üzerinden doğalgazın Avrupa pazarlarına ulaştırılmasının en akılcı yol olduğunu belirten Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Özdil Nami, bu seçeneğin projede 10 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağını savundu. Nami, Rumların doğalgazı çıkarma ve dünya pazarına ulaştırma çalışmasına bugün başlamaları halinde projeyi 6-7 yıl sonra hayata geçirebileceklerini söyledi. Yeni dönemi Kuzey ve Güney tarafının akılcı kullanması halinde "birleşmiş bir Kıbrıs'ın doğal kaynakları paylaşabileceği bir ortam yaratabileceğini" belirten Nami, "Böylece Kıbrıs doğal kaynaklarını hem kendi için kullanmış olur hem de istikrarlı bir enerji kaynağını kullanmış olur. Yani Kıbrıs sorunun çözümü adaya çok boyutlu getiriler sağlayacaktır" dedi.