Güney Gaz Koridoru’ndan gaz akışı arttırılacak 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin TANAP’ı tam kapasitede kullanmak için yatırım yapılmasına ilişkin girişimleri desteklediğini söyledi.

Enerji Günlüğü - Azerbaycan doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevkiyatını sağlayan Güney Gaz Koridoru’ndan gaz akışının arttırılması için görüşülüyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Güney Gaz Koridoru Sekizinci Danışma Kurulu Toplantısı’nda Avrupa'ya gönderilen Azeri gazının artırılması için görüşmeler yoğunlaştı. Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin doğu ve batı arasındaki eşsiz konumu ile bölgedeki enerji projelerinde kilit rol oynayarak hizmet verdiğini, Güney Gaz Koridoru'na da tam desteğini sürdüreceğini belirtti.

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında enerji dönüşümünün zorunluluk olduğunu ve dönüşümde doğal gazın düşük karbonlu enerji dönüşümü açısından önemli bir yakıt olduğunu belirten Dönmez, Güney Gaz Koridoru’nun Batı Balkanlar da dahil olmak üzere yeni enerji pazarlarına doğru genişletilmesinin yeni işbirliği fırsatları sunacağını kaydetti. 

GÜNEY GAZ KORİDORU’NUN EK KAYNAKLARA İHTİYACI VAR

Dönmez, Güney Gaz Koridoru'ndaki boru hattından taşınacak gazın hacmini artırabilmek için ek rezervlere ve ek kaynak ülkelere ihtiyacın olduğunu dile getirdi. Dönmez, “Bölgemizin refahı adına Azerbaycan ve diğer bölge ülkeleri ile iş birliğimizi geliştirmeye hazırız. TANAP'ı 31 milyar metreküplük maksimum kapasitede kullanmak için yatırım yapılmasına ilişkin girişimleri destekliyoruz” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE GÜVENİLİR LİMANDIR

“Türkiye, AB'nin arz güvenliğinin artırılması adına en uygun yol ve en güvenilir limandır” diyen Dönmez, Türkiye’nin altyapı yatırımları ve uluslararası projelerdeki başarısıyla güvenilirliğini kanıtladığını kaydetti. 

KORİDORUN EN ÖNEMLİ HALKASI TANAP

Azerbaycan’ın Şahdeniz Doğal Gaz Sahasında üretilen doğal gazı Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya taşımak amacıyla inşa edilen ve Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkasını Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) oluşturuyor. Güney Gaz Koridoru’nun diğer parçaları ise Şahdeniz-2 doğal gaz sahası, Güney Kafkasya Boru hattı ve TAP boru hattı projesinden oluşuyor.

ŞAH DENİZ SAHASINDA TPAO’NUN DA %19 HİSSESİ BULUNUYOR

Şah Deniz doğal gaz sahasında yüzde 28,8 oranındaki hissesiyle BP operatör konumundayken, TPAO yüzde 19, AzSD yüzde 10, NICO yüzde 10 ve SGC şirketi yüzde 6,7 paya sahip bulunuyor.

TANAP'ta ise Azerbaycan'dan Güney Gaz Koridoru Şirketi-SGC'nin yüzde 51, SOCAR Turkey Enerji AŞ'nin yüzde 7, BOTAŞ'ın yüzde 30 ve BP Pipelines (TANAP) Limited şirketinin yüzde 12 olmak üzere hisseleri bulunuyor.