‘Güneş’te teknoloji için ‘teşvik’ şart

Güneş santrallerinde kullanılan malzeme ve ekipmanın çoğu ithal veya teknoloji transferi yoluyla Türkiye’de üretiliyor. Kamu ihalelerinde ‘yerli malı ekipman’ şartı getirilmesi, Türk firmaların kendi teknolojilerini üretmesi için hayati önem taşıyor.

Enerji Günlüğü - Güneşli Sohbetler Toplantıları'nın 3'üncüsünde güneş enerjisi ekipmanlarında yerlilik, patent ve markalaşma meseleleri tartışıldı. Kalyon Enerji İcra Kurulu Üyesi Ersan Tüfekçi, SolarKol Genel Müdürü Kemal Ertuğran ve GTC Solar Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Ergin'in konuk olduğu sohbetin moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Enerji Editörü ve Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara yaptı.

TÜRKİYE’YE YARI İLETKEN YATIRIMI İÇİN ZAMAN GELDİ

Sohbette söz alan Solarkol Genel Müdürü Kemal Ertuğran, Türkiye’de üretilen kol saatinden klimaya kadar pek çok üründe yarı iletkenlerin, elektronik kartların veya komponentlerin kullanıldığını, bu nedenle Türkiye’ye bu alanda yatırım yapılmasının zamanının geldiğini ve gidecek çok yolumuz olduğunu söyledi.

İnverter ve optimizer üretimi üzerinde çalıştıklarını kaydeden Ertuğran, santrallerin verimli işletilmesi için gerekli yazılımları da üretip geliştirmek için bir ekipleri olduğunu anlattı. 

YERLİ ÜRETİM İÇİN STANDARTLAŞMA VE TEŞVİK ŞART

Kalyon İcra Kurulu Üyesi Ersan Tüfekçi ise ekipman üretim sırasında ihtiyaç duyulan malzemenin Türkiye’de bulunmadığını, malzemeyi üretebilecek yerli firmaların ise konu hakkında bilgi sahibi olmadığını anlattı. Bu ürünlerin üretilmesi halinde firmaların ayakta kalabilmesi için pazarın da gelişmesi gerektiğini ifade eden Tüfekçi, sektörün büyümesi için planlar projeler olsa da panel camı üretenin dahi olmadığını, Şişecam’la yapılan görüşmelerin ise henüz sonuç vermediğini kaydetti. 

Tüfekçi, ekipman ve kullanılan ortak malzemede  standartlaşma halinde yerli üretimin de teşvik edilmesiyle yurtiçinde bir pazar yaratılabileceğinin altını çizdi. 

Kalyon PV’nin sadece ekipman üretmediğini, aynı zamanda geniş ekibiyle bir ar-ge şirketi olduğunu belirten Ersan Tüfekçi, bu ekiple çok sayıda patent ve marka başvurusu yaptıklarını kaydetti. Lojistik ve navluna harcanan kaynakla aynı anda değer yaratmanın, Çin’le rekabet etmenin zorluğunu anlatan Tüfekçi, ar-ge’nin, katma değerli ürün geliştirmenin önemine dikkat çekti.   

HEDEF PANEL YAPMAK DEĞİL, TEKNOLOJİ GELİŞTİRMEK 

 GTC Solar Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Ergin de üretim süreçlerinden bahsederken, asıl önemli olanın kendi teknolojisini geliştirmek olduğunu kaydetti. Teknolojinin bu işin mayası olduğunu, birilerinden maya alarak yapılan üretimin bizi bir yere götürmeyeceğini ifade eden Ergin, devletin ihale şartnameleriyle yerli üretimi teşvik etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Enerji sektörünün yoğun olarak regüle edildiğini, elektrik fiyatının devlet tarafından belirlendiğini hatırlatan Ergin, şartnameler olmazsa herkesin en ucuza, ithale kaçacağını vurguladı. 

GTC’nin ar-ge bütçesi yaratmak için panel sattığını, nihai hedefinin bir teknoloji şirketi olmak olduğunu anlatan Mehmet Ali Ergin, yerli firmaların her konuda işbirliği yapmasının sektörü ileri taşıyacağını belirtti.  

Mehmet DAYIOĞLU / Enerji Günlüğü