Güneşe destek azalsa bile yatırımlar artacak

Hükümetlerin güneş elektriğine verdiği destekler azalmasına rağmen küresel güneş enerjisi yatırımları, 2016 yılında artmaya devam edecek.

Enerji Günlüğü - Hükümetlerin güneş elektriğine verdiği destekler azalmasına rağmen küresel güneş enerjisi yatırımları, 2016 yılında artmaya devam edecek. MERCOM’a göre bu yıl dünyada 66 bin 700 MW’lik güneş santrali kurulumu gerçekleştirilecek. 

ABD merkezli MERCOM Capital Group Araştırma Merkezi, küresel solar pazarıyla ilgili bir rapor yayınladı. MERCOM CEO’su ve kurucusu Raj Prabhu “Borsalardaki negatif gelişmeler, şirketlerin iflas haberleri ve hükümetlerin olumsuz algılamalarına rağmen dünya çapında bu yıl geçen yıla göre daha fazla yeni solar kurulumu bekliyoruz. Güneş enerjisi sektörü 2007 yılında 2600 MW’den başlayarak 2016 yılındaki 66700 MW’lik yeni kurulumla en hızlı büyüyen enerji üretim teknolojisi haline geldi” dedi. 

FİYAT DÜŞTÜ VERGİ YÜKSELDİ

MERCOM’un raporuna göre 2015 yılındaki 15100 MW’lik kurulumla dünyanın en büyük GES pazarı haline gelen Çin’de bu yılın sadece ilk çeyreğinde 7140 MW’lik yeni solar santrali kuruldu. Raporda bu yıl Çin’deki toplam GES kurulumunun 18500 MW’ye ulaşacağı tahminine yer verildi. Çin’deki ilk çeyrek rakamı 2016 yılına hızlı bir başlangıca işaret etse de Çin hükümeti kısa bir süre önce güneş elektriğine verilen fiyat alım garantisi rakamlarında yüzde 11’e varan indirimlere gitmişti. Hükümet yenilenebilir enerjiden üretilen elektriği satın alabilmek için tüketicilerin faturalarında yer alan yenilebilir enerji vergisini yüzde 27 yükseltmişti.

ABD’DE TEŞVİK UZADI YATIRIM ARTTI

MERCOM, ABD pazarında bu yıl 13500 MW’lik ilave GES kurulu gücü tahmin ediyor. ABD’de güneş yatırımlarına yönelik ITC teşvikinin (Investment Tax Credit) uzatılmasının pazara ekstra bir güç sağladığı ifade edildi. ABD’de ilk çeyrekteki rakamlar düşük kalsa da, son teşvik uzatma kararının yılın ikinci yarısında yatırımları ciddi şekilde artırması bekleniyor. 

JAPONYA’DA 10500 MW BEKLENİYOR

MERCOM’un Japonya pazarına ilişkin değerlendirmesinde ise bu yıl ülkedeki GES yatırımlarının 10500 MW’ye ulaşacağı öngörüsünde bulundu. Japonya hükümetinin mevcut 2020 yılı GES hedefi ise 28000 MW. Japon hükümeti de Mart 2016’da güneş enerjisi teşvik rakamlarını yüzde 11 aşağı çekmişti. Bu rakamlar, 2012 yılındaki 0,387 $/kWh seviyesinden 0,221 $/kWh seviyesine indi. Japonya’da çoğu bölgelerde şebeke sorunları mevcut. Şebeke sorunlarından dolayı onay alan projelerin yalnızca yüzde 15’i şimdiye kadar hayata geçirilebildi. Hükümet güneş elektriği alım fiyatlarının aşağı çekilebilmesi için ihale sistemine geçmeyi planlıyor. 

HİNDİSTAN 4. BÜYÜK PAZAR OLMA YOLUNDA

MERCOM Capital, dünyanın hızlı büyüyen bir diğer GES pazarı konumundaki Hindistan’da ise 2016 yılında 4000 MW’lik güneş yatırımı yapılmasını bekliyor. Bu rakamın realize olması halinde Hindistan’ın dünyadaki dördüncü büyük GES pazarı haline geleceği hesaplanıyor. Halen 21000 MW’lik güneş enerjisi  kurulu gücüne sahip olan Hindistan 2022 yılına kadar 100000 MWIlik bir GES kurulu gücü hedefliyor. Bu arada son ihalelerde çok düşük fiyatların ortaya çıkması, projelerin gerçekten hayata geçirilip geçirilmeyeceği konusunda kuşkulara yol açtı. Mercom’a göre Avrupa daki üçüncü büyük Pazar bu yıl yine Büyük Britanya olacak. İngiltere’yi Almanya ve Fransa izleyecek. 

GÜNEŞ ENERJİSİ TEŞVİKLERİ AZALIYOR

Son 12 ayın gelişmelerine bakıldığında güneş enerjisi yatırımlarına verilen teşviklerin maliyeti hükümetlere yüksek gelmeye başladığı anlaşılıyor. Bununla birlikte pek çok ülkede ihale yoluyla GES lisansları verilmeye devam ediyor. Güneş enerjisi alanındaki önde gelen ülkelerden Almanya 2015 yılında 3 ihale gerçekleştirdi. Japonya, Çin ve İngiltere hükümetleri de ihale ile projele vermek için ön çalışmalara başladı. Hindistan, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika’da da projelerin çoğu ihale yoluyla hayata geçiriliyor.

Hasan YİĞİT - Enerji Günlüğü