Güneşder’den bakanlığa mevzuat değişikliği çağrısı

Güneşder Başkanı Serdar Ekiz, lisanssız güneş enerjisi yatırımlarında proje kabul aşamasında istenen imar onayı yazısının ilk aşamada istenmesinin projelerin tamamlanmasını 5 ile 8 ay geciktireceğini açıklayarak düzeltme talep etti.

Enerji Günlüğü - Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Başkanı Serdar Ekiz lisanssız güneş santrali yatırımcılarının proje onay mevzuatından dolayı mağdur olduğunu belirterek, Enerji Bakanlığı’na acil olarak ilgili mevzuatta değişiklik yapılması çağrısı yaptı.

Lisanssız Güneş Enerjisi Santralleri sahiplerini aynı çatı altında buluşturan Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (Güneşder) Başkanı Serdar Ekiz, lisanssız güneş santrali yatırımcılarının proje onay mevzuatından dolayı mağdur olduğunu belirterek yatırımcıların teşvik almakta ve finansman bulmakta zorlandığını ifade etti. Enerji Bakanlığı’na çağrıda bulunan Ekiz, acil olarak ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı.

GES projelerinde imar onay sürecinin yaklaşık 8 ay sürdüğünü belirten Ekiz, Enerji Bakanlığı tarafından sene başında yayınlanan ‘Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği’ kapsamındaki  ‘Tesis Yeri Uygunluk Belgesi’  olarak istenen imar plan onay yazısından dolayı sürecin daha da uzamaya başladığını ifade etti. Daha önceki uygulamada proje onay aşamasında ilgili yerel idareden imar planı sürecinin devam ettiğine dair alınan yazıyla proje onayının yapıldığını belirten Ekiz, kabul aşamasında istenen imar onayı yazısının ilk aşamada istenmesinin projelerin tamamlanmasını 5 ile 8 ay geciktireceğini belirtti. 

Ekiz, proje onayı alınamadığı için de yatırım teşvik belgesi alınamadığını, yatırımcının  yatırım teşviki alamadığı için de finans ve tedarik sürecine başlayamadığını kaydetti.

YAZ GÜNEŞİNDEN YARARLANILMALI

Zaten rekabet etmekte zorlanan tüketici-üreticilerin yaz dönemindeki güneşlenmeden yararlanmasının ülke menfaati açısından çok önemli olduğunu belirten Ekiz, konu ile ilgili olarak Güneşder’e onlarca şikayet geldiğini ifade etti. Ekiz, ‘’ Bazı proje onay yetkisine sahip dağıtım şirketlerinin yatırımcı adına bu inisiyatifi kullandığını da bilmekteyiz. Enerji maliyetlerindeki artıştan dolayı rekabet gücünü kaybeden özellikle ihracat yapan üreticilerimizin bu tesisleri acilen devreye alması ihtiyacı vardır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın bu konuya hassasiyet göstereceğine ve özel sektörü rahatlatan iyileştirmeyi yapacağına yatırımcılarımız adına tamdır’’ dedi.