Güneş yatırımlarında arazi uyanıklığı

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, marjinal tarım arazilerinin yenilenebilir enerjide rant kapısına dönüştüğünü belirterek, devletin bunu engelleyecek bir mekanizma kurması gerektiğini kaydetti.

Enerji Günlüğü - Sanayicinin öztüketim amacıyla güneş enerji santrali yatırımlarını arttırmasıyla, uygun arazileri toplayan kişilerin fahiş fiyatlarla bu arazileri sattıkları kaydediliyor.

Ekonomi gazetesinden Merve Yiğitcan’ın Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu’ndan edindiği bilgiye göre, marjinal tarım arazileri yenilenebilir enerjide rant kapısına dönüştü. Eroğlu, çatı güneş enerji santrallerinin (GES) sektördeki fabrikaların enerji ihtiyacının yüksekliği nedeniyle yeterli gelmediğini, bu nedenle birçok işletmenin arazilere GES yatırımı üzerine mesai harcadığını belirterek, arazilerin güneş enerjisi yatırımına uygunluğu sorununa dikkat çekti. 

“GES’E UYGUN ARAZİ SANAYİCİLER İÇİN TAM BİR GRİ ALAN”

GES’e uygun arazi sorununun sanayiciler için tam bir gri alan olduğunu belirten Eroğlu, “Burada köylünün elinde bu arazileri satın alan ‘çantacılar’ türedi. Hangi arazi marjinal tarım arazisi, hangisi ana trafoya yakın, hangi trafoda kapasite var çok iyi çalışıyorlar. Sonra da o arsaları bulup köylülerden alıyorlar, ya da komisyon üzerine bir satış anlaşması yapıyorlar. Bu kısım sanayicilerin ve enerji şirketlerinin dışında gelişiyor” dedi. 

Erzurum’da megavat başına 35 bin dolar, Kütahya’da ise 100 bin dolar isteyen simsarların olduğunu söyleyen Eroğlu, “Şu an Anadolu’da birçok köyde kahvehanelerde marjinal tarım arazilerini konuşuyor köylüler” dedi. 

“DEVLET İŞİN İÇİNE GİRMELİ”

Marjinal tarım arazileri ve devletin merkez enerji hatlarındaki boşluklar noktasında bir gri bir alan oluştuğunu dile getiren Eroğlu, “Bu alanın bir an önce ıslah edilmesi lazım. Neticede bu iş ticari bir iş devlet kesinlikle tamamen işin içine girmemeli. Ama bunun suistimal edilmesini engelleyecek bir mekanizma kurması lazım. Marjinal tarım arazisi ve trafolardaki kapasitelerin açık şekilde görülebileceği bir sistem kurulsa bile yeter” ifadelerini kullandı.